Un număr impresionant de studii au fost dedicate bilingvismului în neuropsihologie, iar multe dintre ele evidențiază „beneficiile practice”, ce sunt corelate cu flexibilitatea intelectuală. De altfel, este logic să se presupună că utilizarea constantă a două limbi și alternarea lor servește drept un exercițiu excelent pentru creier, având în vedere că neuronii din cortexul prefrontal cresc asemenea mușchilor în urma antrenamentelor fizice regulate.

Însă lista avantajelor oferite de bilingvism este una mult mai bogată! O vom descoperi cu ajutorul Novakid, școala online de engleză pentru copii, care ne oferă în acest articol o serie de informații surprinzătoare.

  1. Reprezintă o „gimnastică” pentru creier

Teoria „încărcării lingvistice” a fost confirmată de cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Georgetown (Washington, SUA). Ei au descoperit experimental că învățarea unei limbi secundare modifică densitatea materiei cenușii din creier. Această teorie a fost susținută de oamenii de știință de la Universitatea din Washington, Seattle. În timpul studiului, la copiii din familii hispano-americane, dispozitivele au înregistrat o activitate neobișnuit de puternică în cortexul prefrontal, care este responsabil pentru fluență și adaptare la schimbare.

  1. Îmbunătățește capacitatea cognitivă

Multe studii și, în special, lucrări recente ale psiholingviștilor de la Universitatea din Cipru și ale oamenilor de știință de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU, Marea Britanie) confirmă că bilingvismul are un efect pozitiv asupra capacității de evaluare a informațiilor, facilitând eliminarea detaliilor irelevante. Copiii bilingvi sunt mai rezistenți la distrageri, iar acest lucru este direct legat de modul și mediul în care sunt crescuți. Pe măsură ce se maturizează, ei primesc și procesează date din două surse, fiind obișnuiți cu un câmp informațional mai amplu.

  1. Sprijină creativitatea

Persoanele bilingve tind să aibă succes și pe plan creativ. Cercetările arată că ele reușesc să observe subtilități și nuanțe pe care oamenii monolingvi le trec cu vederea. Acest talent se poate remarca mai ales în domeniul muzical, prin capacitatea de a distinge sunete și melodii.
Cel mai impresionant rezultat la acest capitol l-a avut un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din California, San Diego. Studenții bilingvi din China au avut 100% ureche muzicală în 60% din cazuri. În paralel, doar 14% dintre elevii americani monolingvi s-au putut lăuda cu asta.

  1. Elimină blocajele de comunicare

Bilingvismul încurajează o anumită „personalitate divizată”, în sens pozitiv. Cineva care trăiește o astfel de „viață dublă” este întotdeauna mai calm când comunică, deoarece știe că are o opțiune de rezervă. Se distanțează literalmente de sentimentele negative și este capabil să fie mai rezonabil (conform Bilingual: Life and Reality by François Grosjean, Cambridge: Harvard University Press, 2010). Așadar, o astfel de persoană reușește să fie deschisă la relațiile cu diferiți oameni și să capete mai multă încredere în sine.

  1. Întârzie îmbătrânirea

Medicii au sugerat anterior că dezvoltarea creierului încetinește progresia bolii Alzheimer la bătrânețe. Această presupunere apare acum în noi dovezi științifice. Cercetătorii de la Open University din Catalonia (UOC) au publicat date conform cărora prevalența demenței în țările în care se vorbesc două limbi simultan este cu 50% mai mică decât în regiunile în care populația vorbește o singură limbă.

Comunicarea în mai multe limbi, potrivit experților, este comparabilă cu rezolvarea constantă a problemelor de logică, reprezentând un antrenament universal pentru amânarea demenței în viitor.

De ce este bine să se înceapă la 4 ani

La școala online de limba engleză pentru copii Novakid, cursanții pot fi înscriși de la de 4 ani, aceasta fiind vârsta optimă pentru a începe cursurile dacă vrei să crești un copil bilingv. Până în acel moment, există posibilitatea ca limba vorbită în familie să nu devină exclusivă și dominantă. După șapte ani, șansele de a vorbi o limbă secundară ca un nativ sunt mult reduse.
Se estimează că un bilingv natural (un copil care crește într-o familie bilingvă) aude aproximativ 45 de milioane de cuvinte în fiecare dintre dialecte în primii trei ani. Desigur, și comunicarea activă este importantă – dialogul, deoarece vizualizarea pasivă a desenelor animate nu va da rezultatele dorite.

De asemenea, contează ca elevii să se poată cufunda total în mediul lingvistic, fără să aibă parte de distrageri. Novakid pune la dispoziția copiilor profesori de engleză vorbitori nativi sau bilingvi, ce utilizează metode de predare eficiente, cum ar fi răspunsul fizic total (TPR) sau modelarea limbajului. În plus, formatul lecțiilor este unul ce valorifică jocurile și poveștile, studiul fiind transformat într-o adevărată plăcere! Înscrie-ți gratuit juniorul la prima lecție de engleză pentru copii și ajută-l să devină cea mai bună versiune a sa! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.