Ce spun tații - Matei Stănculescu

În acest interviu, din seria “Ce Spun Tații”, Matei Stănculescu, Co-Fondator al Centrului Eka și un profesionist dedicat consilierii psihologice și vocaționale, ne oferă perspective valoroase despre relația de cuplu după apariția copiilor, provocările cu care se confruntă părinții și cum pot aceștia să gestioneze mai bine echilibrul între viața personală și profesională. De asemenea, discutăm despre rolul important al tatălui în dezvoltarea copilului și cum pot tații să facă față provocărilor moderne. 

INTREBARI Moderndads.ro:

Intrebari INTRO:

  • Sunt tată de băiat. 
  • Am o experiență de 3 ani ca tată
  • În afară de meseria de tată sunt psihoterapeut, mental fitness coach, trainer, antreprenor. 
  • Inspirația legată de educatia mea ca părinte și a copilului mi-o iau din discuțiile cu alți oameni, din experiențele alături de clienții mei, din dezbaterile cu soția mea care citește multe cărți de parenting  

ModernDads: Cuplul și relația de cuplu mai ales după ce devenim părinti, suferă deseori “schimbări nedorite”, care pot afecta pe termen lung întreaga familie. Cum ar trebui privită perioada de acomodare cu copilulul când ne raportăm la cuplu?    

Matei Stănculescu, Co-Fondator al Centrului Eka: Cred că ar trebui privită ca o perioadă de tranziție, în care apare mai mult neprevăzut decât în mod obișnuit, iar lucrurile pot scăpa de sub control mai ușor. Este o perioada în care în cuplu e nevoie de multă empatie, dialog, implicare în egală măsură, ajustare a așteptărilor și a priorităților. În perioada de acomodare a copilului, cuplul trebuie sa fie mai creativ atunci când vine vorba despre prioritizarea relației – în sensul în care metodele clasice nu mai sunt viabile și atunci trebuie găsite alternative adaptate la context. 

ModernDads: Dacă ar fi să menționăm câteva așteptări realiste în viața de cuplu în primii ani de la nașterea copilului, care ar fi principalele elemente care pot ajuta părinții?

Matei Stănculescu, Co-Fondator al Centrului Eka: Timpul în 2 capăta altă dimensiune – chiar dacă el există în continuare în aceeași formă calendaristică, de multe ori nu mai este energie. Fiecare partener trebuie să aibă minim o sursă de energie (ex: un hobby), pentru a putea funcționa individual și în cuplu. 

Nu există un manual de instrucțiuni, fiecare copil și cuplu au alt parcurs, indiferent de experiențele și sfaturile altora. Cea mai bună mantră este “this too shall pass” – adică, toate trec, inclusiv nopțile nedormite și tantrumurile, doar că trebuie mare grijă la cum traversăm noi emoțional această trecere. 

ModernDads: De la teorie la practică: ce exercițiu/lucru practic, pe care îl pot face astăzi, acasă, ai recomanda pentru cupluri?

Matei Stănculescu, Co-Fondator al Centrului Eka: Să își pună în calendar timp pentru cuplu exact cum își pun pentru orice altă întâlnire. Să respecte acel timp și să îl onoreze prin prezență, ascultare, implicare, atenție nedivizata. Psihoterapia este îmbrățișată astăzi poate mai mult ca niciodată de majoritatea dintre noi. 

ModernDads: Care sunt pricipalele provocări cu care ajung părinții în cabinetul tău?

Matei Stănculescu, Co-Fondator al Centrului Eka: Relația de cuplu în contextul apariției copiilor este de departe cel mai dezbătut subiect. Apoi, mai este cel legat de redefinirea carierei sau de reconversia profesională/identitatea profesională după apariția copiilor; nu în ultimul rând, probleme legate de comunicare în cuplu și în familie. 

ModernDads: Raportându-ne în continuare la roluri, tatăl aduce fără doar și poate multe beneficii în dezvoltarea copilului. Care sunt din punctul tău de vedere cele mai importante?

Matei Stănculescu, Co-Fondator al Centrului Eka: În general, cred că tatăl vine cu partea de încredere în sine, curaj, abilități mai inginerești și o energie masculină, care se traduce diferit pentru copilul-fată sau copilul-băiat. Mai cred că tatăl acoperă o zonă ludică diferită, o zonă de experiențe jucăușe care creează o altă conexiune cu copilul, una complementară celei pe care o are cu mama.  

ModernDads: Noua generație de tați este constiența de rolul important pe care îl are, dar întâmpină uneori greutăți: lipsa de timp, lipsa unui echilibru între viața profesională/personală etc., mentalități diferite in familie etc. Ce recomandări ai pentru ei?

Matei Stănculescu, Co-Fondator al Centrului Eka:

  • Să gândească pe termen lung când fac alegeri care implica timpul si energia lor. 
  • Să găsească modalități de a-și exprima emoțiile, chiar dacă asta poate părea dificil la început.
  • Să se inroleze în comunități de tați în care pot comunica sincer despre provocarile lor.

ModernDads: Ești psihoterapeut, dar și TATĂ, două roluri care se completează zi de zi. Ca tată, care sunt provocările pe care le ai și cum le gestionezi?

Matei Stănculescu, Co-Fondator al Centrului Eka: Cea mai mare provocare este legată de timp și de energie alocată familiei. Apoi, cea legată de cuplu și de prioritizarea lui, asta și în contextul în care eu și soția mea avem și un business împreună, nu doar un copil. Nu în ultimul rând, cea legată de alocarea de timp pentru hobby-urile mele, la care țin foarte mult. Aici am diminuat mult, dar nu am renunțat.

ModernDads: Mesajul tau pentru tații din comunitatea noastră este…?

Matei Stănculescu, Co-Fondator al Centrului Eka: Concentrați-vă pe a oferi bucurii mărunte, zi de zi, mai degrabă decât pe bucurii materiale mari, care consuma mai multe resurse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.