Dacă te gândești să-ți duci copilul la cinematograf pentru prima oară, trebuie să știi că experiența poate fi un deliciu sau un dezastru total. Diferența dintre cele două o face pregătirea.

Când ești părinte, prețul unui film cu copilul la cinematograf crește brusc, opțiunile scad și un milion de chestii pot merge prost. Totuși, dacă te pregătești puțin, poți face ca prima experiență a copilului la cinema să fie grozavă.  

Care este vârsta optimă pentru a merge prima oară cu copilul la cinematograf?

Vârsta este relativă. Unii părinți își duc copiii la film în jurul vârstei de 3 sau 4 ani, în timp ce unii părinți așteaptă până când copilul mai crește puțin. 

Evaluarea pregătirii o faci în funcție de:

 • atenția pe care o are (poate să stea 40-50 minute să se uite la desene animate?)
 • sensibilitatea la zgomot 
 • teama de întuneric și de persoanele străine
 • dacă nu are probleme cu vederea și poate viziona un film 3D (dacă filmul este în acest format)

Conform Instrucțiunilor pentru pacienții pediatrici, scris de medicul pediatru Barton D. Schmitt, MD, copiii pot dezvolta simptome asemănătoare tulburării de stres posttraumatic (PTSD) dacă văd ceva extrem de înfricoșător și șocant într-un film. Un copil ar putea avea coșmaruri sau se poate fixa în mod nefiresc pe film timp de zile și chiar săptămâni după aceea. 

Sfaturi pentru prima experiență cu copilul la cinema

1. Alegerea filmului potrivit la momentrul potrivit

Se face ținând cont de vârsta lui, de preferințele sale și de ceea ce vrei ca el să vadă.

Sfat! Pentru prima experiență cu copilul la cinematograf, alegeți un film care are un număr minim de efecte speciale. Creierul celui mic este incapabil încă să perceapă un număr mare de imagini în rezoluție mare.

Majoritatea copiilor sunt mai liniștiți în prima parte a zilei și când sunt odihniți și au burta plină. Așadar, prima parte a zilei poate să fie ideală pentru prima experiență al cinema. Plus că, în această perioadă a zilei, sălile sunt ocupate cu alți copii care nu vor fi deranjați dacă copilul tău plânge sau vorbește în timpul filmului. 

 • Dacă poți, alege un film care se difuzează în timpul săptămânii, când șansele ca sala să fie plină de oameni sunt mici.
 • Alege un film apărut deja de ceva vreme. Nu vrei să-ți duci copilul la premieră și să-l faci să aștepte minute în șir până la începerea filmului.

2. Învață când să spui stop

Nu vei fi nici primul, nici ultimul părinte care părăsește sala de cinema având alături un copil care țipă, plânge sau este copleșit de emoții. Chiar dacă ai putea simți că ai irosit banii pe bilete, nu forța copilul să stea într-o situație pentru care nu este pregătit.

Dacă totuși vrei să mai încerci, o scurtă pauză pe hol ar putea fi suficientă pentru a-ți pregăti copilul pentru o nouă încercare. 

Nu uita că nu toți copiii s-au născut cinefili. Unii au nevoie de mai mult timp să se acomodeze, așa că este important să ai răbdare și să mai încerci.

3. Fii inspirat în alegerea locurilor

Profită de opțiunea de rezervare a locurilor și alege locuri lângă culoar sau pe rândurile din spate. Aceste locuri îți vor ușura ieșirea din sală dacă e nevoie să faci o pauză scurtă, fără să-i deranjezi pe ceilalți cinefili.

Ideal ar fi să nu ai pe cineva pe scaunul din fața copilului, pentru că sunt șanse mari să dea cu picioarele sau să-și pună mâinile pe scaunul din față.

4. Pune în bagaj un pulover sau o păturică

Unele săli pot deveni reci, așa că un pulover este întotdeauna minunat să ai la îndemână. Nu uita să iei cu tine și jucăria preferată sau orice îl liniștește pe copil. În cazul în care copilul se sperie, va aprecia să aibă ceva reconfortant lângă el. 

5. Invită un adult cu tine

Pentru a simplifica totul, invită un adult cu tine. Poate să fie un coleg de muncă, un amic sau oricine este plăcut de copilul tău. Dacă va trebui să părăsești sala chiar și pentru câteva momente, nu va mai trebui să împachetezi și să cari toate lucrurile cu tine.

6.  Vorbește cu copilul tău despre ceea ce urmează să urmărească

Dacă micuțul tău are vârsta suficientă pentru a înțelege, anunță-l că îl duci la film și explică-i ce înseamnă, de fapt, „a merge la film”. Fă-l entuziasmat de experiență și amintește-i că filmele nu sunt reale și că, probabil, se va distra.

Îți recomandăm să-i arăți trailerul filmului de câteva ori înainte de a pleca, astfel încât să aibă o idee despre ceea ce urmează să vadă. De obicei, pentru filmele pentru copii, există joculețe pe internet sau imagini care pot fi printate pentru ca cel mic să se familiarizeze cu ele.

7. Anunță-l despre modul de comportament la film

Dacă știi că cel mic se teme de întuneric sau este sensibil la zgomotele puternice, pregătește-l pentru experiență. Asigură-l că vei fi lângă el pe tot parcursul filmului și că este în regulă să ia o pauză dacă are nevoie. 

Învață-l cum să se poarte în public și spune-i ce este în regulă să facă / să nu facă:

 • Că poate șopti dacă are ceva de spus, dar altfel nu trebuie să vorbească
 • Trebuie să-și țină mâinile și picioarele lângă el, să nu se bălăngăne pe scaun
 • Să rămână așezat pe scaun pe toată durata proiecției (mergeți la toaletă înainte de film)
 • Poate bea apă, suc și mânca popcorn

8. Oferă-i șansa să facă parte, activ, din experiență

Fiecare pas în care este implicat îl va către o experiență pozitivă la film.

 • Lasă-l să se îmbrace cu costume pentru a fi în tematica filmului
 • Lasă-l să prezinte dovada biletului la intrare
 • Cumpărați împreună gustări

Experiență cu copilul la cinematograf pentru prima dată poate fi una minunată pentru toate părțile implicate, dacă îți iei puțin timp înainte și te pregătești. Cu puțină răbdare și practică, poți să crești un adevărat cinefil.

Ai fost deja cu cel mic la cinema? Dacă da, spune-ne, într-un comentariu, ce sfaturi ai mai împărtăși cu noi?

_____
Sursă poză de copertă: Wayhomestudio, Freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here