Când e momentul potrivit să discuți despre sexualitate cu adolescentul tău?
Cum transformi un subiect delicat într-o conversație deschisă și naturală?
Dr. Elena Ucenic, medic primar obstetrică-ginecologie și specialist al platformei de sănătate sexuală Planifică Neprevăzutul, dezvăluie cum putem aborda cu încredere aceste teme sensibile, cum să recunoaștem semnalele că tinerii sunt pregătiți să vorbească și de ce o educație adaptată la vârsta lor este esențială pentru sănătatea lor emoțională și fizică. Descoperă mai multe în acest interviu!
Modern Dads: Care considerați că sunt semnele care indică faptul că un adolescent este pregătit să discute deschis despre sexualitate și relații intime? Cum pot părinții să inițieze aceste discuții?
Adolescenții sunt întotdeauna dornici să afle și să experimenteze lucruri noi, însă esența acestei perioade este „ascunzișul”. Dacă relația cu copilul a fost deschisă și onestă, caracterizată de respect reciproc și de înțelegere, nu doar de impunere a limitelor de-a lungul timpului, întrebările legate de sexualitate vor veni firesc de-a lungul timpului. Această pregătire a adolescentului este, de fapt, o pregătire a lui de a gestiona reacția părinților la discuțiile pe care el își dorește să le poarte.
Părinții care reacționează cu calm și diplomație indiferent de provocare sunt perfecți, desigur nu întotdeauna reali. Discuția despre sexualitate și relații intime nu se începe in adolescență. Se începe în copilărie, cu limbaj și informații adecvate vârstei care se detaliază și se îmbogățesc potrivit fiecărei etapă pe care o parcurgeți împreună cu copilul.
Dacă așteptăm semne ca să înțelegem când putem discuta cu copiii noștri acest subiect, am ratat startul. În această situație, onest este să-i povestiți ce experiențe și temeri ați trăit, ce informații ați avut disponibile și cum ați făcut față acestor provocări. Asta daca primiți un răspuns afirmativ la întrebarea: „Vrei să-ți povestesc ce am simțit eu legat de…?” (introduceți) toate lucrurile incomode pe care ați vrea să le aflați de la copilul vostru.
Modern Dads: Ce impact au rețelele sociale și internetul asupra percepției tinerilor despre sexualitate și relații? Cum îi putem ajuta să facă diferența între informația corectă și cea eronată?
Rețelele sociale furnizează modele, tipare și tendințe care încearcă să depășească bariera normalității pentru a atrage atenția. Pe de altă parte, internetul este o resursă excelentă de informații dacă avem o sursa de calitate și profesioniști care își asumă și răspund pentru ceea ce scriu.
Creșterea încrederii în propria persoană, dezvoltarea simțului critic, asumarea responsabilității după înțelegerea consecințelor pe care le are fiecare alegere în parte și toleranța la frustrare sunt abilitați care se antrenează în general, nu doar legat de subiectul sexualitate, ancorarea în relații interpersonale de calitate, în viața reală sunt lucruri cunoscute. Adică educația și ancorarea în realitatea cotidiană pot face diferența. Îi putem ajuta cu repere, să urmărească oameni și resurse verificate. Dacă tot suntem la acest capitol, recomand cu încredere platforma de sănătate sexuală www.planificaneprevazutul.ro unde toate materialele sunt verificate și aprobate de către un cadru medical.
Modern Dads: Care sunt riscurile la care se expun adolescenții care nu primesc informații corecte despre sănătatea sexuală și cum pot fi prevenite aceste riscuri?
În principiu, riscurile la care se expun sunt legate de sănătatea lor fizică, psihică și sexuală. Vorbim prea frecvent doar de bolile cu transmitere sexuală în acest tip de educație și prea puțin sau chiar deloc despre impactul emoțional, psihologic al unor relații sexuale nepotrivite. Abordarea traumei la nivel psih(olog)ic este la mare moda în lumea adulților și totuși adoptarea unor soluții concrete și actuale pentru copiii care cresc acum lasă de dorit.
Aș zice eu în concluzie că cel mai mare risc este să nu se bucure pe deplin de tot ce înseamnă o viață, o relație împlinită din toate punctele de vedere.
Modern Dads: Există vreo metodă contraceptivă pe care o recomandați mai des pentru adolescente și de ce?
Prezervativul este cel mai bun prieten al adolescenților. Este un fel de all-inclusive. Faceți cadou un pachet de prezervative adolescentului dumneavoastră și ajutați-l să înțeleagă că folosirea lui este prima declarație de dragoste demonstrată față de propria persoană.
Pilulele contraceptive la această vârsta sunt o plasă de siguranță binevenită prin protecția pe care o aduc pentru a evita o sarcină neplanificată. Sigur, folosite alături de prezervativ pentru protecția împotriva BTS.
Modern Dads: Ce ar trebui să știe adolescenții despre importanța testelor de sănătate sexuală, cum ar fi Papanicolau sau testele pentru ITS, și la ce vârstă ar trebui să înceapă să le facă?
Examenul citologic Papanicolau se recomandă după debutul vieții sexuale, în principiu după vârsta de 21 ani și arată modificările care ar putea fi prezente la nivelul colului uterin precum și dacă există sau nu un risc de apariție a cancerului de col uterin.
Testele ITS sunt recomandate dacă există simptome, după un contact sexual neprotejat sau înainte de o noua relație, făcute de ambii parteneri.
Testele de generație nouă pot fi făcute din urină și sunt o soluție bună de a afla dacă există o ITS din cele testate.
Modern Dads: Cum îi putem ajuta pe adolescenți să înțeleagă importanța respectării limitelor personale și ale celorlalți în relațiile intime?
Prin educație.
Prin readucerea la modă a celor 7 ani de acasă.
Prin educația și ajutorul acordat părinților, profesorilor și copiilor în egală măsura. Un program național adaptat pentru fiecare comunitate ar fi ideal. Dar până atunci, soluții punctuale care funcționează, așa cum e platforma www.planificaneprevazutul.ro.
Modern Dads: De ce credeți că educația sexuală este încă un subiect tabu în România și ce putem face pentru a schimba această mentalitate?
Educația sexuală înseamnă de fapt educație pentru sănătate, adică prevenție. Deja schimbăm această mentalitate prin ceea ce fac eu, prin ceea ce face Planifică Neprevăzutul, prin toate organizațiile care muncesc fiecare pe bucățica ei. E suficient? Nu. Avem nevoie de oameni care se implică, apți de a construi proiecte . Dacă găsim astfel de oameni dornici să adune aceste proiecte și să le susțină, câștigăm cu toții.
Modern Dads: Când vine vorba de contracepție, cât de informați sunt tinerii cu care interacționați Dvs. în cabinet? Care sunt cele mai utilizate metode contraceptive de către tinerii din România?
Eu lucrez în sistem privat. Drept urmare, îndrăznesc să spun că majoritatea tinerilor sunt foarte bine informați când vine vorba de contracepție. Însă, am făcut voluntariat în zone defavorizate și mărturisesc că acolo e jale. Cele mai utilizate metode contraceptive la nivel național rămân pilulele contraceptive și prezervativul.
Modern Dads: Există un caz în cabinetul dvs. care v-a impresionat în mod deosebit în legătură cu importanța consimțământului sau a respectului față de propriul corp?
Din păcate, am un astfel de caz. Este vorba despre o fată care și-a tăiat labiile pentru că partenerul ei i-a spus că nu îi place cum arată. Ea trecuse prin experiențe dramatice și traumatizante în copilărie, fără susținerea familiei și trăia într-o relație abuzivă.
Cu ajutor, a reușit să depășească această perioada, iar acum este o tânără minunată care și-a plătit din greu libertatea și fericirea de care se bucură acum.
Modern Dads: Din experiența dvs. în cabinet, care sunt cele mai frecvente întrebări sau preocupări legate de sexualitate pe care le au tinerii?
Cele mai frecvente preocupări ale tinerilor sunt cele legate de aspectul fizic, dacă este normal sau nu să fie într-un anumit fel. De asemenea, tinerii vor să afle când pot să-și înceapă viața sexuală, dacă sunt în acea etapă din viața lor sau ce ar trebui să facă dacă au avut un contact sexual neprotejat cu o persoană minunată și necunoscută.
Copiilor mei le-am spus că dacă îți dorești să culegi din pom un măr și să îl mănânci, să îți și placă, mărul trebuie să fie copt, să arate frumos și să fie sănătos. Daca îl mănânci când e verde, s-ar putea să nu-ți placă și nu îl mai poți pune la loc în copac să mai stea la îmbunătățit.
Le-am mai spus să aibă încredere în ei că vor face alegerile potrivite pentru că au toate informațiile de care au nevoie și pentru că au crescut frumos valorile pe care le-am plantat în ei de-a lungul anilor.
Există o listă întreagă de analize și examinări care trebuie făcute pentru a afla dacă ești sănătos sau nu după un contact sexual neprotejat. Aceste examinări trebuie repetate la 2 și la 6 luni și sunt mai costisitoare. Așadar, o investiție mult mai bună și mai sigură este folosirea prezervativului la momentul potrivit. Și uite că așa acoperim și o parte din educația financiară. ☺
Modern Dads: Cum ar trebui să reacționeze părinții atunci când copiii lor accesează accidental conținut neadecvat online? Care sunt pașii corecți în această situație?
În situația în care copiii accesează conținut online neadecvat, recomand părinților să acționeze cu calm și diplomație. Să-și controleze reacțiile lor în primul rând și să le explice că nu tot ce se întâmplă în spatele unui ecran are legătura cu realitatea și că ei nu trebuie să reproducă ceea ce văd.
De asemenea, recomand să-i întrebe ce simt când privesc aceste imagini și care este impactul asupra copilului, să le răspundă la întrebări daca știu sau să caute răspunsuri împreună. Să schimbe acest moment într-o oportunitate legată de educația sexuală.