Bună ziua, ne bucurăm enorm că ați acceptat invitația noastră de a povesti un pic despre fazele cele mai importante ale sarcinii și la ce să se aștepte părinții, dar mai ales tații. Da vrem să știm părerea dumneavoastră, legată de rolul tatălui în timpul sarcinii. 

  1. Când ar trebui începută monitorizarea sarcinii și în ce constă? 

Primul pas îl reprezintă efectuarea testului de sarcină. Atunci când există 2 liniuțe, testul este pozitiv. Următorul pas îl reprezintă programarea unui consult ginecologic ( împreună cu ecografia), prin care se stabilește numărul sarcinilor (unică sau multiplă) localizarea sarcinii (în condiții normale, în interiorul uterului), viabilitatea ei.

În urma discuției cu pacienta, se stabilește vârsta gestațională (câte săptămâni de sarcină are), planul de urmărire a sarcinii (analizele pe care trebuie să le efectueze și numărul controalelor obstetricale), tratamentul și recomandările.

În cazul unei sarcini fiziologice, normale, viața pacientei nu se schimbă – sarcina nu este o afecțiune, este o condiție fiziologică!

  • Care sunt provocările primului trimestru și ce ar putea face tatăl pentru a o ajuta pe viitoarea mămică? 

Primul trimestru de sarcina poate reprezenta o provocare pentru ambii parteneri – pentru gravidă, în cazul primei sarcini, pot apărea grețuri, vărsături, dureri abdominale, schimbări de dispoziție, care însă cu suportul partenerului, pot fi mai ușor tolerate. 

De cele mai multe ori, comunicarea și suportul emoțional sunt esențiale.

Practic, însoțirea viitoarei mămici la consult, dorința de a lua parte la ecografie, de a asculta recomadările, pot aduce un confort imens pacientei.

  • Ce e dublu test și de ce este necesar?

Dublu test (împreună cu morfologia de trimestrul 1) reprezintă un test de screening, recomandat tuturor gravidelor. Este format dintr-un test de sânge și o ecografie mai “aprofundată”, prin care se efectueză anumite măsurători ecografice. Toate datele sunt introduse într-un program și astfel se calculează ce risc are sarcina respectivă – fătul, de a avea sindrom Down, alte 2 sindroame genetice, de a se naște cu greutate mica la naștere, precum și riscul gravidei de a dezvolta preeclampsie ( tensiune arterială mare în sarcină și complicațiile ei, în special în trimestrul 3). 

Sunt deosebit de importante, pentru că în cazul unui risc crescut, există alte teste ce pot fi folosite pentru a diagnostica afecțiunea și împreună cu pacienta, de a lua  deciziei corecte.

  • Când ar trebui să se îngrijoreze femeia însărcinată? Care sunt durerile normale și care sunt semnele îngrijorătoare? Ce ar trebui să facă dacă apar aceste semne îngrijorătoare?

În primul trimestru de sarcină, pacienta se poate confrunta cu dureri asemănătoare durerilor menstruale, calmate de administrarea de antispastice, No-spa. Dacă însă aceste dureri depăsesc pragul durerilor menstruale și nu cedează la administrarea antispasticelor, recomand pacientelor să ia legătura cu medicul curant obstetrician, sau să se prezinte la camera de gardă Obstetrică-Ginecologie, în special dacă sunt însoțite de alte simptome (de exemplu sângerare vaginală).

În al doilea trimestru de sarcină, gravida e posibil să experimenteze dureri în zona înghinală, în ambele părți, produse de întinderea ligamentelor rotunde ( structuri, asemănătoare unor sfori, care mențin uterul pe poziție). Sunt dureri care odată cu avansarea sarcinii, dispar și din păcate pentru gravidă, nu cedează la administrarea de antispastice sau antiinflamatoare.

În al treilea trimestru de sarcină, apar contracțiile false (burtica se întărește, însă nu doare). Acestea se produc spontan sau pot fi determinate de diferiți factori, de exemplu, modificarea poziției bebelușului. Nu se recomandă administrarea medicamentelor. 

Dacă însă contracțiile sunt dureroase, nu cedează la administrarea antispasticelor, apar la intervale din ce în ce mai scurte și durata este din ce în ce mai lungă, recomandarea mea este să ia legătura cu medicul curant obstetrician sau să se prezinte la camera de garda Obstetrică-Ginecologie. Acest tip de contracții sunt caracteristice trimestrului 3 de sarcină și a declanșării travaliului, în special în cazul sarcinilor cu risc de naștere prematură sau a sarcinilor la termen.

  • Sunt multe glume legate de poftele femeilor însărcinate, sunt aceste pofte reale? Se explică ele medical? Cum ar trebui să se raporteze tăticii la ele? 

Singura explicație medicală care există în acest moment este strigătul corpului de a i se da alimentul sau elementul de care are nevoie.

Am avut gravide care mâncau unt cu lingurița, sau care au mâncat doar murături tot trimestrul 1 de sarcină. După primul trimestru de sarcină, de obicei, apare o atenuare a acestor pofte și de asemenea, le explic gravidelor cât este de importantă echilibrarea dietei, astfel încât numărul de kilograme câștigate în sarcină să fie raportat la greutatea inițială, pentru că un număr mare de kilograme acumulate în sarcină predispun gravida la hipertensiune indusă de sarcină și complicațiile ei, diabet gestațional și complicațiile lui, depresie în timpul sarcinii, precum și postpartum.

Cred că cel mai mare ajutor vine din partea partenerului – împreună pot face mici schimbări alimentare (consumul de fructe, legume, carbohidrați “buni”), pot face plimbări împreună și în cazul lipsei contraindicațiilor, pot avea contact sexual, care oferă pacientei, o stare de bine.

  • Care sunt provocările celui de-al doilea trimestru? Cum se schimbă comportamentul părinților în acest trimestru, din ce ați observat? 

Al doilea trimestru de sarcină debutează medical, la vârsta gestațională de 14 săptămâni și durează până la 28 de săptămâni. Acum burtica este evidentă, apar primele mișcări ale bebelușului, viitoarea mămică simte că o viață se dezvoltă în interiorul ei și această conștietizare o face zâmbitoare, luminoasă. Viitorii părinți deseori urmăresc burtica pentru a vedea mișcările fătului. Cred că este momentul când faptul că vor deveni părinți devine palpabil.

  • Înainte de pandemie, când tații participau uneori la ecografia trimestrială, care a fost cea mai emoționantă/ amuzantă reacție la prima vedere a fătului? 

Tatăl: “Aceea este o puță, sigur, gata, e baiat!”

Eu: “Acela este un picioruș; Felicitări, tati, o să aveți o fetită!”

  • Ce recomandări aveți pentru tătici pentru a o ajuta pe viitoarea mămică să fie ok cu ea, cu ce urmează, cu nașterea în sine? 

Femeia gravidă este deosebită, are o anumită strălucire a chipului și a ochilor. Uneori, gravidele nici nu conștientizează cât de puternice sunt, decât atunci când sunt puse în fața faptului împlinit. În cadrul consulturilor, încerc să le transmit viitorilor tătici că  cel mai important rol al soțului e să mențină această strălucire a partenerei, prin suport emoțional, prin confort, prin comunicare și prin a-i nărui temerile, pentru că este mai puternică decât crede!

  • Ce părere aveți despre cursurile de Lamaze și rolul taților acolo? 

Mă bucură nespus de mult că și în România au început să se promoveze aceste cursuri. Sarcina, deși este purtată de sexul frumos, este o experiență frumoasă și provocatoare pentru ambii parteneri. Viitorul nou-născut are nevoie de afecțiune,îngrijire, atenție din partea ambilor părinți. Atunci când ambii părinți sunt învățați cum să se implice în îngrjirea și recunoșterea nevoilor viitorului copil, nivelul de stress scade, comunicarea de cuplu se îmbunătățește și nivelul de frustrare sau de neputință al mamei (la care este predispusă în special la prima sarcină) scade. Munca în echipă are multe beneficii!

  1. În final, soția stă să nască aveți un sfat pentru comunitatea noastră de tătici? 

Dragă viitor tătic, în primul rând Felicitări pentru minunea ce urmează să vină pe lume! Probabil, este cel mai frumos moment din viața ta; fii mândru de soția ta – urmează să îți ofere cel mai frumos cadou! Încurajeaz-o, are nevoie de suportul tău! Deși fizic poate nu poți fi lângă ea, transmite-i cele mai frumoase gânduri! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here