Cursuri dedicate copiilor
Cursuri dedicate copiilor

Te-ai gândit vreodată la beneficiile și abilitățile pe care le dezvoltă copiii în cadrul cursurilor de IT, în afară de faptul că programarea este una dintre abilitățile esențiale ale secolului XXI?

Programarea le permite copiilor să devină persoane independente într-o lume în care tehnologia este omniprezentă. Ea îi ajută pe cei mici să înțeleagă mai bine aspecte al lumii digitale în care trăim și îi pregătește să devină adaptați vremurilor care urmează. 

Obiectivul din spatele cursurilor de IT nu se mai limitează la a deveni un programator calificat pentru a satisface nevoile pieței muncii. Cursurile de IT le permit copiilor să progreseze în absolut toate aspectele vieții, după cum vei vedea în rândurile următoare.

În acest articol vei descoperi care sunt beneficiile și abilitățile pe care copiii le dobândesc în urma participării la cursuri de IT.

1. Copiii își hrănesc creativitatea

La fel ca și pictura sau gătitul, programarea începe cu nimic și se termină cu ceva. Ea îl încurajează pe copil să beneficieze de satisfacția dată de tot procesul creator. Prin programare, unde lumea virtuală este infinită, singura restricție pe care o poate întâmpina copilul este imaginația sa. 

Și până la urmă, creativitatea oferă bazele inovației și leadership-ului. Ea reprezintă capacitatea de a conecta ideile existente cu soluții și abordări noi. Totodată, în programare, copilul își dă seama că adesea există mai multe modalități de a rezolva o problemă. Uneori, soluția cea mai simplă și mai eficientă este cea mai bună. 

2. „Learn by doing” din cadrul cursurilor de IT

Copiii învață cel mai bine făcând și explorând. Învățarea prin practică este o abordare în care elevii interacționează cu mediul pentru a se adapta și a învăța. Este, de fapt, ideea că învățăm mai mult atunci când „facem” activitatea în sine.

De exemplu, imaginează-ți că un copil învață să joace un joc. Cu abordarea „learn by doing”, copilul înțelege aplicația pe care o folosește pentru a juca jocul respectiv. Apoi descoperă punctele pe care le poate câștiga, mișcarea din joc și altele. Este un angajament activ, nu pasiv. Iar prin angajamentul activ, copiii îți descoperă greșelile și învață din acestea.

3. Descoperă rezolvarea logică a problemelor

Din perspectiva matematicii, programarea îi ajută pe copii să vizualizeze conceptele abstracte într-un mod distractiv și îi permite să aplice matematica la rezolvarea problemelor din viața reală. 

Informatica și programarea nu se rezumă la dezvoltarea unui program pentru a rezolva niște sarcini. Este despre gândirea logică și despre rezolvarea logică a problemelor, folosind elemente de bază ale matematicii. 

Citește și despre folosirea ecranelor pentru stimularea interactivității copilului la școală și în timpul liber.

4. Își dezvoltă încrederea

Copilului care participă la cursuri de IT le este îmbunătățită încrederea, comunicarea și lucrul în echipă.

Acest lucru poate fi atribuit nu doar faptului că a învățat noi lucruri, ci și faptului că trebuie să colaboreze cu alți copii pentru dezvoltarea programelor. 

5. Copiii își îmbunătățesc persistența

Când înveți ceva nou, totul pare o provocare. La fel și în programare. Întâlnești probleme complicate, faci greșeli, iar gestionarea acestora poate părea frustrantă. 

Cursurile de IT îi învață pe copii și pe adolescenți despre abilitățile de persistență atunci când se confruntă cu provocări.

6. Își dezvoltă gândirea computațională

Gândirea computațională este una din abilitățile cele mai cerute în secolul XXI. Este o metodă structurată și dovedită, concepută pentru a identifica problemele indiferent de vârstă sau de nivelul de cunoaștere.

Gândirea computațională ajută la dezvoltarea gândirii critice și se concentrează pe a ajuta tinerii să dezvolte și să folosească strategii pentru înțelegerea și rezolvarea problemelor.

7. Nu este doar despre computere

Aproape fiecare dispozitiv cu care interacționăm zilnic este alimentat de codificare. Indiferent dacă ne referim la un smartphone, o tabletă, un aparat de uz casnic sau un semafor. 

Din acest motiv, este important ca cei mici să înțeleagă că cineva a programat și s-a folosit de IT pentru a ne ajuta să îndeplinim sarcinile zilnice.

Cursurile de IT îi ajută pe copii să vizualizeze posibilitățile în care codificarea și tehnologia pot rezolva problemele viitorului. Fiecare părințe își dorește să-i ofere copilului său șanse de succes în viitor, precum și șansa de a-și dezvolta educația. Cursurile de IT sunt un astfel de mod în care îi pregătești pe cei mici pentru viitor și le îmbunătățești educația în contextul actual. 

După cum spuneam și la început, programarea nu înseamnă doar un beneficiu educațional și de carieră. Dacă puiul tău învață să codifice, există chiar și studii care sugerează că acesta va dezvolta și alte abilități cum ar fi organizarea, perseverența, rezolvarea problemelor și încrederea.

______
Sursă poză de copertă: Freepik.com

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.