Copiii de astăzi cresc într-o lume fără precedent, plină de tehnologie. De la cursurile online, la teme și videoclipuri virale, copiii petrec mai mult timp în fața ecranelor decât niciodată. Ca părinte, vrei să-i protejezi, în timp ce le oferi oportunitățile pentru dezvoltarea abilităților necesare de care au nevoie pentru a se dezvolta.

Din fericire, învățarea copiilor să aibă o relație sănătoasă cu social media le poate oferi instrumente necesare pentru tot parcursul vieții. În acest articol vei învăța cum să-ți ghidezi copiii să aibă o prezență responsabilă pe rețelele sociale.

De ce își fac copiii cont pe social media?

Toți copiii îți doresc să fie prezenți în social media din două motive:

  • își doresc să devină celebri, să fie influenceri sau creatori de conținut;
  • vor să se joace și să se împrietenească cu alți copii de vârsta lor;

Spre deosebire de generațiile anterioare, școlarii și tinerii nu prea folosesc aplicații de socializare precum Facebook. Mai degrabă ei folosesc aplicații de socializare și gaming cum ar fi: Twitch, Roblox, Discord și altele în ideea de a fi parte din comunitățile de gaming online.

Citește mai multe despre nevoia de faimă și de popularitate în rândul copiilor.

Pentru a reuși să-și construiască sănătos propriul drum, dar și pentru a se adapta provocărilor vieții, KEN Academy oferă cursuri „learn by doing” de educație adntreprenorială, financiară și social media. Cursul de social media din cadrul KEN Academy a apărut de la ideea că cei mici au nevoie de social media pentru a-și promova business-urile pe care și le creează în cadrul academiei. Ideea a fost dusă mai departe, iar copiii sunt învățați să folosească social media corect, responsabil și în siguranță.

În primele sesiuni ale cursului, copiii află informații despre rețelele sociale și cum au luat naștere acestea. Apoi, învață despre pericole, reputația online și crearea de conținut online.

În cadrul cursului, copiii povestesc cel mai mult despre întâmplările peste care dau online:

Ce înseamnă conținut sănătos?

Este un conținut care se bazează pe o pasiune a copilului, pe ceva ce-i place să facă. Ca cei mici să devină creatori de conținut sau influenceri, ar trebui să-și aleagă pasiunea care îi reprezintă.

În primul rând, este important ca tânărul copil să nu încerce să fie altcineva decât este. 

  • copiii nu ar trebui să nu răspundă cu hate;
  • trebuie să evite să răspundă la bullying cu bullying;
  • ar fi bine să aibă grijă pe cine urmăresc și ce mesaje transmite această persoană;

Citește și despre implicațiile comportamentului copilului în mediul online.

Bune practici pentru o reputație online sănătoasă

Bunele practici care le sunt insuflate copiilor în cadrul KEN Academy, sunt:

  • să aibă grijă ce și cum postează;
  • comentarii atent scrise, cu respect;
  • relațiile cu ceilalți creatori de conținut bazate pe încredere și susținere reciprocă;
  • consecvența postărilor;

Pericolele din social media

În cadrul cursurilor de social media organizate de KEN Academy, se vorbește foarte mult despre:

  • furtul de identitate. Unii copii își dau parola prietenilor sau apropiaților și se trezesc cu conturile furate.
  • scam-urile din social media. Uneori, copiii (chiar și adulții) pot fii păcăliți online cu ajutorul unor boți care cer coduri din șase cifre pentru a le accesa conturile de Facebook, Instagram, TikTok, Google etc. 
  • cyberbullying

Copiii nu sunt conștienți că bullying-ul îi poate afecta pe alți copii de vârsta lor, chiar dacă pe ei nu îi afectează. 

44% din bullying se face pe motive de aspect, sexualitate și studii academice. 44% dintre copii dezvoltă gânduri depresive, în timp ce 20% se gândesc la sinucidere.

  • deep faiths: copiii trebuie să învețe să depisteze personaje fictive care par foarte reale. 
  • stima de sine: aprecierile și comentariile primite de la prieteni, le pot crește foarte mult stima de sine iar apoi, când nu mai primesc like-uri sau comentarii, încep să aibă sentimente de tristețe și supărare.

„Copiii trebuie să știe că nu trebuie să-și creeze conținutul în ideea de a obține like-uri și comentarii, ci în ideea de a-și crea o comunitate în jurul lor care să-i aprecieze pentru conținutul pe care-l postează.” Iulia Stănescu

E ok să știi parola copilului sau îi invadezi intimitatea?

Cu siguranță majoritatea părinților și-au pus această întrebare. Există și aplicații pe care părinții le instalează pe device-urile copiilor prin care pot să vadă cât timp petrec online, ce aplicații folosesc, ce mesaje primesc etc. Însă, încrederea acordată copilului, alături de un dialog deschis cu adolescentul este cea mai importantă.

În concluzie, indiferent de ce arată aplicația sau cât timp petrec copiii pe net, până la urmă este mai bine ca informația să vină de la copil spre părinte. Astfel, copiii dezvoltă o relație sănătoasă nu doar cu social media, cu și cu părinții.

Aceste informații despre bunele practici pe social media au fost împărtășite de Iulia Stănescu, Digital Marketing Consultant, Co-organizator Socialpedia și Trainer KEN Academy. Te invităm să afli mai multe despre KEN Academy, dar și despre rețelele sociale în cadrul evenimentului Modern Family Challenges care poate fi urmărit integral pe pagina de Facebook.

Partenerii evenimentului Modern Family Challenges sunt Lidl România, Nestle, Nuk și DAD TO BE Academy.

_____
Sursă poză de copertă: Freepik.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.