De multe ori că părinți suntem întrebați de alți membrii ai familiei, sau chiar de prieteni fară copii: “De ce trebuie să îl pui în scaunul de mașină?” Sau “de ce în scoică (în cazul bebelușilor sub 9 luni)?” Nu vezi că stă acolo înghesuit?” Răspunsul este simplu – e mult mai în siguranță copilul/infantul:

 În cazul copiilor< 1 an riscul de deces se reduce cu 71%

 În cazul copiilor cu vârstă între 1 și 4 ani riscul de deces este redus cu 54%

 În cazul copiilor cu vârstă între 4 și 8 ani riscul leziunilor severe scade cu 45%

 În cazul copiilor mai mari de 8 ani, folosirea scaunelor auto scade riscul de deces și rănire severa cu peste 50%

Și după ce au înțeles de ce scaun, uneori ești întrebat de bunicii, sau străbunicii copilului, “bine bine că îl țîi în scaun am înțeles, dar de ce cu spatele la drum? I se face rău de mișcare, sau se plictisește… ce mai vede și el sărăcuțul? “ Și în acest caz răspunsul este foarte simplu: Rearfacing-ul este cel mai sigur pentru copii, dar mai ales pentru infanți. Bebelușîi au capul greu și gâtul fragil. Coloana cervicală a bebelușului nu este încă osificată, iar în cazul unui impact frontal, fară rearfacing riscul de a se produce subluxație sau chiar fractură, crește exponențial. Ce e important de reținut este că rearfacing-ul este de 5* ori mai sigur, decât frontfacingul în cazul scaunelor de mașînă. În același timp recomandarea experților este că scaunul să fie poziționat rearfacing în funcție de înălțime și greutate conform recomandărilor producătorului și nu în funcție de vârstă.

Pentru a fi siguri că scaunul este instalat corect, întotdeauna faceți următoarele verificări:

 Verificați înainte de achiziționarea unui scaun auto dacă acesta se potrivește cu mașina dvs

 În cazul montării în Isofix: majoritatea ancorelor Isofix ale unui autovehicul au o greutate maximă admisă de 18 kg. Verificați această informație la producătorul autovehiculului

 Verificați în cazul instalării în centuri că scaunul să nu aibă un joc mai mare de 2.5 cm stangă/ dreapta  Verificați daca puteți introduce 2 degete orizontal între toracele copilului și centura în cazul scaunelor de grupa 2- 3 cu prindere în centurile autovehiculului

 Centura autovehiculului trebuie să treacă peste coapsele copilului, nu peste abdomen În concluzie, nu numai că este extrem de important să călătorim în siguranță, copiii fiind în scaunul lor, dar cu cât puteți să îi țineți mai mult în poziția de Rearfacing, cu atât mai bine vă fi în caz de impact.

Stay safe and happy!

Sursa:

• Alice Dona Mitu, Graco Romania: Siguranță Auto a micului pasager – Live Event ModernDads

• SafetyBeltSafeUSA, 2008

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.