boala Lyme

Este vară și este vremea perfectă pentru plimbări prin parc și prin natură, mai ales în zilele toride, când cu toții căutăm un loc cu umbră în care să ne răcorim. Este bine de știut că și căpușele iubesc zonele cu vegetație abundentă și recomandat este să te ferești de ele cât poți și să ferești chiar și animalele de companie. Asta pentru că mușcătura de căpușă este foarte periculoasă.

Deși poate părea greu de crezut, o insectă atât de mică poate provoca temuta boala Lyme, o afecțiune care, nediagnosticată și netratată la timp, poate afecta grav articulațiile, sistemul nervos și inima. 

Dacă ai de gând să mergi în drumeții sau îi iei pe cei mici în excursii la munte sau în zone cu vegetație abundentă, ar fi indicat să îți iei câteva măsuri de precauție: 

  • Hainele de culoare deschisă te ajută să observi mai rapid căpușele. Poartă-le cu încredere și pe cât posibil, alege pantaloni lungi și șosete. Ia cu tine o bluză cu mânecă lungă. 
  • Pentru zonele de piele neacoperită, folosește creme sau spray-uri repelente anti-căpușe.
  • Încearcă să nu te aventurezi în mijlocul zonelor cu iarbă înaltă, locul preferat al căpușelor. Stai cât mai aproape de mijlocul potecii sau, în orice caz, într-o zonă în care iarba are o înălțime cât mai mică. 
  • Odată întorși din drumeție, verifică cu atenție hainele și spală-le cu apă fierbinte.
  • Inspectează cu atenție și corpul  tău și al copiilor pentru a fi sigur că nu există căpușe. Nu scăpa din vedere zone precum cea a subrațului, urechile, spatele genunchilor și părul unde acestea sunt mai greu de observat.

Dacă totuși tu sau copilul ați fost mușcați de o căpușă, nu te panica. Mai întâi încearcă să o îndepărtezi cu ajutorul unei pensete. Este foarte important să te asiguri că ai îndepărtat capul acesteia, fără să-l strivești, după care spală locul cu dezinfectant sau cu apă și săpun. Dacă nu poți face acest lucru, mergi la medic pentru a o extrage în mod corect. 

Nu orice mușcătură de căpușă poate provoaca boala Lyme. Aceasta survine doar în cazul în care căpușa a fost infectată cu bacteria Borrelia burgdorferi. Riscul ca aceasta să transmită boala crește dacă, căpușa rămâne atașată de corpul uman timp de 36 – 48 de ore. Așadar, dacă o descoperi și îndepărtezi la timp, șansele ca aceasta să transmită boala scad. 

test rapid boala Lyme

Simptomele bolii pot varia de la o persoană la alta, dar unul dintre primele semne este eritemul migrator, o pată roșie care apare la locul mușcăturii și se extinde până devine o leziune mare, rotundă, decolorată în zona centrală. 

Alte simptome pot fi frisoane, febră, durere de gât, oboseală, tulburări de vedere, dureri musculare sau de cap. Aceste simptome sunt specifice stadiului 1 al bolii și pot apărea în săptămânile 1-4 de la mușcătură.

În stadiul 2 al bolii simptomele sunt mai agresive: erupția cutanată se extinde, afectarea musculară și nervoasă este mai mare, apar dureri musculare mari, amorțeli la nivelul membrelor, paralizii la nivelul mușchilor feței și dureri de cap. Apar afectări ale articulațiilor: înroșirea și tumefierea articulațiilor, ale sistemului cardiac: palpitații, ale sistemului ocular: conjunctivita, dar și probleme la nivelul sistemului nervos: tulburări de memorie, tulburări de somn și de coordonare motorie.

Stadiul 3 al bolii poate apărea la câteva luni și chiar ani de la mușcătură. Este afectat sistemul articular, poate apărea artrita, dar și sistemul nervos, apar amorțeli, furnicături, paralizii, lipsă de coordonare a mușchilor feței, afectarea vorbitului, a memoriei, se poate instala chiar și depresia.

Dacă dorești să elimini suspiciunile legate de această boală, acum o poți face foarte ușor, în confortul propriei case, cu ajutorul testului rapid pentru boala Lyme de la Barza Self Care ce poate fi găsit în farmacii și pe site-ul: https://elisiomed.ro/.

Acesta este recomandat pentru depistarea precoce a infecției cu Borrelia.

Spre deosebire de alte teste rapide, acesta este recomandat să fie făcut între 2 și 6 săptămâni de la mușcătură, asta pentru a avea timp să apară anticorpii. Acesta detectează în maxim 10 minute, cu precizie de laborator, prezența în sânge a anticorpilor IgM specifici, care apar după mușcătura de căpușă. În cazul în care rezultatul testului este unul pozitiv, trebuie să te prezinți la medic și să urmezi tratamentul prescris de acesta. 

Tratamentul în primul stadiu al bolii este simplu și constă în administrarea unor antibiotice orale, recomandate de medic, pe o perioadă de 10-14 zile pentru a elimina infecția. Așadar, depistarea la timp a acestei boli este extrem de importantă.

În cazul în care, rezultatul testului este negativ, se recomandă să repeți testarea pentru a verifica creșterea nivelului de anticorpi. Totuși, dacă erupția persistă, însoțită sau nu de febră, este bine să te prezinți la medic. 

Află mai multe detalii despre acest test, dar și despre altele de aici: https://www.instagram.com/barzatest/ 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.