Conferinta Modern Family Challenges

A doua ediție Modern Family Challenges din acest an – ABC-ul sănătăți copilului în primii ani, desfășurată pe 22 martie la Hotel Marshal Garden, a adus în atenția publicului informații și soluții pentru cele mai stringente probleme ale părinților de copii mici – bolile de sezon, fie că sunt viroze, infecții bacteriene sau alergii, dar și informații inovatoare din domeniul dentiției, oferind o perspectivă holistică asupra felului în care ar trebui să privim tratamentele stomatologice pentru copii.

Primul invitat care a captivat audiența a fost domnul doctor VICTOR DANIEL MIRON, medic specialist pediatrie, care, prin stilul său ferm și amuzant în același timp, a reușit să liniștească multe dintre îngrijorările și angoasele părinților legate de virozele și infecțiile bacteriene de sezon.

VIROZE ȘI INFECȚII BACTERIENE: SIMPTOME ȘI TRATAMENT

Părinții n-au fost deloc surprinși să audă că un copil sănătos care merge în colectivitate are în jur de 6-12 viroze pe an, care durează între 6 zile și 2 săptămâni. Practic asta înseamnă că sunt bolnavi mai tot timpul și nimeni nu știe mai bine asta ca un părinte care lucrează, cu copil de grădiniță. Ca o paranteză, domnul doctor a ținut să sublinieze că nimeni nu se îmbolnăvește pentru că stă în curent, mănâncă înghețată sau merge cu tălpile goale pe gresie. Bolile respiratorii sunt produse de două categorii de „invadatori”: virusuri și bacterii.

Cum ne dăm seama dacă este boală virală sau bacteriană? După tipul de simptome:

 • boala virală are simptome multe și diverse (febră, rinoree, diaree, tuse).
 • boala bacteriană provoacă o infecție localizată, de exemplu, la rinofaringită pe copil îl doare în gât și are febră.

Cele două se pot și combina, dar numai medicul poate stabili acest lucru, precum și tratamentul adecvat.

În continuare, domnul doctor a povestit pe larg despre cele mai des întâlnite trei simptome ale bolilor respiratorii.

FEBRA

Febra nu este o boală, ci un simptom, un semnal de alarmă, și este benefică, în anumite condiții. Organismul crește temperatura pentru a-și activa sistemul de apărare.

„Primul lucru cu care vreau să mergeți acasă în seara asta”, a subliniat domnul doctor, „este că valoarea temperaturii NU se corelează cu o boală gravă”. Unii copii fac febră mai mare la aceeași boală, în timp ce alții fac febră mai mică. Uneori, temperaturile mai mari pot avea legătură cu tipul de „invadatori”, de exemplu, la gripă se poate face temperatură mai mare, pe când la rinofaringită, temperatura poate fi mai mică.

Corelând ceea ce spusese la început, că febra poate fi benefică, domnul doctor a specificat că nu dăm antitermice ca să tratăm valoarea de pe termometru, ci ca să normalizăm starea copilului sau să-i oferim confort. Dacă copilul este activ, chiar dacă are febră, îl mai lăsăm puțin și îi monitorizăm starea. Trebuie să găsim un echilibru, între a lăsa și a trata febra.

În prezentare, domnul doctor a inclus și câteva sfaturi foarte importante pentru părinți:

 • antitermicele nu se dau la patru ore, ci la nevoie. La sugari, se consideră febră peste 38˚ măsurat intrarectal. La copiii mai mari, nu există un prag bine definit. Uneori este suficient să aerisim camera și să dezbrăcăm copilul și temperatura va scădea.
 • contrar opiniei generale, temperatura măsurată axilar este aceeași cu cea intrarectală, dacă copilul nu are pilozitate axială sau glande sudoripare dezvoltate (în perioada pre-puberă)
 • antitermicele nu se dau preventiv. Nu dăm copilului antitermic ca să nu facă febră peste noapte. Organismul va face febră oricum.
 • dacă dăm antitermic, așteptăm o oră. Nu luăm temperatura după 10 minute, ci abia după o oră. Dacă nu a scăzut, se mai poate administra o doză.
 • mergem la medic în următoarele cazuri: febra rămâne mare până la patru zile sau începe moderat și crește brusc după 3 zile.
 • vitamina D administrată constant duce la întărirea sistemului imunitar.
 • nu se administrează antibiotice pentru viroze. Antibioticele tratează doar bolile bacteriene.

În încheierea prezentării despre febră, domnul doctor a ținut să liniștească părinții legat de apariția convulsiilor febrile, specificând că predipoziția pentru convulsii febrile este înnăscută și că un copil cu predispoziție va face convulsii chiar și cu antitermice. La un copil anterior sănătos, febra nu lasă sechele.

TUSEA

La fel ca și febra, nici tusea nu este o boală în sine, ci un mecanism de protecție al copilului. În general, apare din cauza secrețiilor din gât și nu din cauza unor afecțiuni pulmonare.

Cum apare tusea în cazul unei viroze respiratorii? În jurul epiglotei există receptori tusogeni. Secrețiile se scurg și ajung pe acești receptori. Prin urmare, copilul tușește, tocmai pentru ca secrețiile să nu ajungă în plămâni.

Tipuri de tuse care ar trebui să ne îngrijoreze la sugari: tuse lătrătoare, tuse laringiană, cu sunet metalic. La sugarii mici, laringita poate pune dificultăți de respirație.

Dacă tusea este productivă, cu secreții și copilul se odihnește, nu e neapărat nevoie să mergem la medic.

RINOREEA

În limbajul popular, rinoreea este apariția „mucilor”. Rinoreea poate pune probleme doar în cazuri sugarilor mici, de 1-2 luni, care nu au capacitatea anatomică de a respira pe gură, așa că e important să ne ocupăm de igiena lor nazală. Domnul doctor a specificat că nu este suficient să turnăm 2-3 picături de ser, deoarece cavitatea nazală este mult mai mare în spatele nasului și trebuie curățată cu o cantitate mai mare de ser, într-un jet puternic, dintr-o seringă. Chiar dacă este neplăcut, în cele din urmă copiii vor accepta ceva ce observă că le face bine.

Un grafic al evoluției simptomelor unor viroze respiratorii la copii ar arăta așa:

 • febra durează până la 5 zile.
 • tusea durează până la 14 zile. 20% dintre copii încă tușesc la două săptămâni după viroze, dar tusea trebuie să devină mai rară și mai ușoară. Dacă nu se ameliorează, trebuie mers la medic.
 • congestia nazală durează și ea tot până la 14 zile.

– semne de agravare: 30-40 de respirații pe minut, wheezing-ul, balansul toraco-abdominal (semn că în plămâni nu intră suficient aer), retracția musculaturii intercostale – în acest caz, se va apela la serviciul de urgență.

Pentru a face trecerea spre subiectul abordat de următorul vorbitor, domnul doctor Miron a afișat un tabel cu simptomele unei viroze versus simptomele unei alergii.

 • simptome de alergie: nas înfundat, rinoree („muci”), strănut, mâncărimi oculare, disconfort fizic.
 • simptome de viroză: nas înfundat, rinoree, strănut, tuse, durere în gât.

În alergii nu se face febră, iar secrețiile nazale sunt apoase și continue. În viroze, secrețiile sunt mai vâscoase și obstrucționează respirația. Tusea e mai frecventă în viroze, dar, în alergii, copiii au tendința de a-și drege glasul.

Pe un ton glumeț, domnul doctor și-a încheiat prezentarea cu un citat dintr-un desen animat: „există două categorii de medici: cei care au studiat medicina și MAMA”, insistând cu o rugăminte și anume să nu mai solicităm analize atunci când mergem cu copilul la medic pentru o viroză, deoarece nu este nevoie de ele și nu facem altceva decât să stresăm inutil copilul.

ALERGIILE LA COPII: IDENTIFICARE ȘI PROTOCOL DE DIAGNOSTICARE

Al doilea vorbitor al conferinței a fost doamna doctor MIRELA PAVELESCU, medic primar pediatru și specialist în alergologie, imunologie și pneumologie pediatrică, care a făcut lumină în ceea ce privește alergiile copiilor, detaliind despre simptome, parcurs, investigații și preconcepții legate de aceste afecțiuni care au manifestări în rândul majorității oamenilor.

Doamna doctor a început prin a explica că o alergie este o reacție anormală, disproporționată, exagerată, reproductibilă a sistemului imunitar față de anumiți stimuli sau factori care sunt bine tolerați de către indivizii normali.

Tipuri de manifestări alergice:

– urticarie: erupție cutanată cu elemente roșii și pruriginoase (bube care te mănâncă).

– dermatită: piele uscată, prurit (mâncărime) generalizat, cu zone care se descuamează, unele leziuni sângerânde.

– rinită: inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale (curge nasul).

– rino-conjunctivită: inflamație a mucoasei nazale și a corneei.

Astmul este o afecțiune căilor respiratorii, din spectrul alergic, caracterizată prin simptome fluctuante și recurente, obstrucție reversibilă a fluxului de aer și bronhospasm. Diagnosticul de astm se poate pune și la sugari.

În continuare, doamna doctor a prezentat o serie de simptome ale afecțiunilor alergice, cu trei tipuri de manifestări: respiratorii, cutanate și digestive.

Manifestări respiratorii

 • obstrucție nazală și rinoree. Rinoreea se poate inflama, ceea ce duce la viroze. Copiii cu alergii se îmbolnăvesc mai des cu viroze și boli bacteriene.
 • răgușeală.
 • strănut în rafale.
 • tuse spastică destul de supărătoare.
 • wheezing pe expir. Dacă apare pe inspir, atunci este posibil să fie vorba de o obstrucție din sfera ORL.
 • expir alungit.
 • dificultăți respiratorii.

Manifestări cutanate (la nivelul pielii)

 • prurit localizat sau generalizat (mâncărime).
 • edem (umflare). Edemul este un semn al agravării alergiei. Dacă apare în zona feței, trebuie să mergem de urgență la spital.
 • tegumente uscate, cu descuamare și leziuni sângerânde, mai accentuate în zonele de plică.
 • Pentru a face diferența între bolile copilăriei și prurit alergic, urmărim evoluția maculelor (bubelor). În cazul celor de proveniență alergică, ele dispar în 24 de ore și apar în alt loc. Cele care țin de bolile copilăriei rămân pe loc.

Manifestări digestive

 • dureri abdominale.
 • vărsături.
 • reflux gastro-intestinal
 • scaune de diferite consistențe
 • meteorism (balonare)

În cazul manifestărilor digestive, este important să știm că, la copiii până în trei ani, apare un dismicrobism intestinal, adică poate avea orice fel de scaun și poate fi normal. Pentru a identifica sursa alergiei, trebuie să știm ce a mâncat copilul în ultimele 24 de ore.

Doamna doctor a specificat că există 8 alimente care sunt răspunzătoare pentru peste 90% dintre alergiile alimentare: lapte, ouă, pește, fructe de mare, alune, arahide, făină de grâu/gluten și soia. Dintre acestea, laptele, ouăle, arahidele și soia se transmit în laptele de mamă și pot provoca alergii pe fond de predispoziție genetică.

De departe cea mai importantă informație din prezentare a fost cea legată de parcursul diagnosticării unei alergii, parcurs care se poate dovedi anevoios și de lungă durată și care implică vizite la mai multe specializări medicale.

Primul pas este un consult la medicul de familie/pediatru care, pe baza fișei de consultații și a istoricului copilului, va putea să ne orienteze către un specialist.

În cazul alergiilor alimentare, se merge pe următorul protocol:

– anamneza, în care cel mai important rol îl au părinții care pot face corelații între ce mănâncă copilul și simptomele apărute.

– analize de sânge: IgE specifice. Dacă acestea nu se corelează, se merge mai departe.

– testare cutanată prick. Dacă rezultatele sunt bune, se iau în calcul alergiile tardive și se face și testarea cutanată patch.

– urmează dieta de excludere pentru un interval de timp: se scoate alimentul considerat răspunzător de declanșarea simptomelor.

– după o perioadă se face și un test de provocare.

În cazul alergiilor respiratorii, protocolul este similar, cu diferența că se identifică perioada calendaristică în care se declanșează simptomele respiratorii (primăvara sau toamna), precum și locul în care apar (de exemplu, în urma vizitei la bunici, unde pot fi prezenți acarieni din praf) și se include în procesul de diagnosticare și o spirometrie.

În cazul alergiilor, elementele de gravitate care ar trebui să ne trimită la spital sunt următoarele: semne de anafilaxie (tuse și edem), saturația de oxigen măsurată cu un pulsoximetru mai mică de 90 la un copil și mai mică de 110-120 la un sugar, pacientul este letargic.

La finalul prezentării, doamna doctor a făcut un sumar util al celor mai importante informații care trebuie reținute:

– nu orice leziune cutanată este alergie.

– alergiile cutanate au mai multe tipuri de manifestări și mai multe mecanisme.

– manifestările digestive se suprapun cu cele din alte afecțiuni.

– strănutul poate fi o formă de alergie.

– tusea cronică/persistentă.

– de mare ajutor este să identificăm comportamentele recurente.

ORTODONȚIA LA COPIII MICI: BENEFICII PENTRU DEZVOLTAREA ULTERIOARĂ

Al treilea vorbitor al serii a fost doamna doctor ILIA JIPA cu o prezentare revoluționară despre ortodonția la copii, care a făcut-o să primească nenumărate întrebări din sală, semn că părinții sunt foarte preocupați de problemele de dentiție ale copiilor, în condițiile în care, în ultimii ani, 3 din 4 copii au nevoie de un aparat dentar.

„Ortodonția nu este doar despre dinți” a fost afirmația care a captat imediat interesul publicului. Postura cocoșată, mâncarea moale și activitatea musculară redusă (sedentarismul) influențează dantura și viceversa. Din cauza evoluției industriale, omul este prins într-un cerc vicios: oasele faciale se micșorează, crește frecvența respirației orale ceea ce duce la îngustarea palatului, care duce la îngustarea cavității nazale, care determină coborârea limbii, a mandibulei și, ulterior, apariția cocoașei, a durerilor de gât și de spate. Toate acestea duc la o poziție aplecată spre față (poziția de supraviețuire), care duce la malocluzie, adică relația incorectă dintre arcada de sus și cea de jos.

Malocluzia are mai multe cauze, printre care:

– oasele maxilare sau faciale nu se dezvoltă în mod corespunzător.

– obstrucția nazală, ceea ce duce la respirație orală. 40% dintre adulți și copii suferă de obstrucție nazală. Trebuie insistat pe respirația nazală corectă, deoarece respirația pe gură provoacă și inflamații din sfera ORL care duc tot la respirația pe gură.

– postura incorectă a limbii. Se pot face exerciții pentru ca limba să fie poziționată corect. Limba este cel mai bun aparat ortodontic de care putem beneficia. Sistemul MyoBrace de care a povestit doamna doctor fix asta face: folosește limba pentru a crea în gură spațiul și condițiile necesare dezvoltării sănătoase a danturii.

– poziția buzei de jos și obiceiurile vicioase (suptul degetului, suzeta prelungită, stat cu mâna sau pumnul sub bărbie timp îndelungat, interpunerea de obiecte între arcade.)

Ortodonția are efecte asupra felului în care copilul respiră, vorbește și doarme, prin urmare nu este doar o specializare care se ocupă de un aspect estetic, ci și de aspecte funcționale, iar dacă avem copii în fereastra de vârstă corespunzătoare (până la opt ani), putem face tratamente otodontice preventive mai puțin invazive și dureroase, ca să nu ajungă la preadolescență să poarte aparat dentar clasic. Pe doamna doctor Ilia Jipa o găsiți pe site-ul ei Smile by Dr Ilia.

FAMILY TALLKS cu Nina Sofian și Miruna Ioani

La finalul conferinței, audiența s-a delectat cu FAMILY TALKS, o dezbatere amuzantă despre un subiect serios: sănătatea emoțională a mamei.

Nina Sofian, psiholog și mamă de gemeni, și Miruna Ioani, blogger și fondatoare a comunității The Sisterhood Society, au vorbit despre cât este de important să găsim un echilibru între cele trei roluri ale noastre: femeie, mamă și soție. S-a vorbit mult despre importanța comunității în viața noastră, despre a cere, a primi și a accepta sprijinul familiei, despre „vinovăția de mamă” și despre cum oboseala te face să faci sau să spui lucruri care, în mod normal, ar fi împotriva principiilor tale.

Miruna Ioani a spus două lucruri care cred că ar trebui reținute de toată lumea, atât de mame cât și de tați:

„Noi nu uităm să fim femei când devenim mame, ci nu mai avem timp pentru asta. Nevoia există, dar nu este timp pentru ea.”

„Greu nu ne e cu copiii, greu ne e cu copiii și cu toate celelalte în paralel.”

La final, cele două vorbitoare au fost rugate să dea un singur sfat mamelor din sală, legat de subiectul sănătății emoționale.

Miruna Ioani a recomandat mamelor să fie blânde cu ele însele pentru că fac tot ce pot mai bine cu resursele pe care le au. De asemenea, e important ca la finalul oricăieri afirmații care conține gânduri negative să pună cuvântul ACUM, ceea ce le va programa să înțeleagă că nimic nu durează la nesfârșit și că există luminița de la capătul tunelului.

Nina Sofian a recomandat mamelor să se pună pe ele pe primul loc și să nu lase situațiile de stres să domine, să caute câte un motiv de recunoștință pentru fiecare motiv de supărare, deoarece puterea gândirii pozitive este foarte importantă.

Ediția a doua Modern Family Challenges din 2023 a fost susținută de partenerii: Dr Phyto (partener Premium), Lidl, EFI Bucarest, Smile by Dr Ilia Jipa (parteneri Gold), World Class Romania, Imunicor, Editura Corint, WoodMix Puzzles și Mommy Hai (Parteneri Silver)  și PlayWall în calitate de prieten al evenimentului.

Pentru a afla noutăți din comunitatea Modern Family și pentru a fi la curent cu următoarele evenimente, urmăriți pagina de Facebook Modern Family Romania și Grup Modern Family.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.