Când un copil de 7 ani își întreabă părinții: „O să fim bombardați?” sau copiii tăi încep să-și facă griji pentru lucruri precum al treilea război mondial sau armele nucleare, poate fi dificil să-i asigur că „totul va fi în regulă”. Cu atât de mult haos în jur, mulți părinți se întreabă, cum le pot explica copiilor mei ce se întâmplă în Ucraina? 

Sursă de inspirație

Jonas Gahr Stoere, premierul Norvegiei, a făcut un gest deosebit, care arată cum ar trebui să funcționeze comunicarea în momente sensibile. Mai mult decât atât, el a înregistrat un scurt discurs în cadrul căruia se adresează copiilor pentru a le explica celor mici, în cuvinte simple, ce se întâmplă în țara vecină, Ucraina, dar și cum ar trebui să se comporte dacă simt teamă. 

Întregul video poate fi ascultat în acest articol.

Cum le vorbim copiilor despre război

Este dureros de greu să vorbești cu copiii despre război. Și având în vedere accesul copiilor la media, este aproape imposibil să-i protejezi de evenimentele mondiale înspăimântătoare și confuze. Cu toate acestea, în timp ce instinctul tău ar putea fi să-i ferești de toate evenimentele rele din lume, copiii de astăzi vor afla aceste informații cumva, fie că sunt de la prietenii lor, profesorii sau site-uri precum TikTok și YouTube. 

Ca părinți, este important să nu le respingem curiozitatea și anxietatea copiilor față de evenimentele mondiale. Aceștia trebuie luați în serios și întrebați despre ceea ce văd la televizor sau pe rețelele sociale. 

 • Încearcă să afli ce știu deja copiii tăi despre situația de război și cum au aflat despre aceasta.
 • Spune-le că înțelegi că ceea ce se întâmplă cu războiul este confuz și complicat, dar și că ești bucuros să puteți vorbi despre asta. 
 • Explică-le, dacă vârsta le permite, că o țară a invadat altă țară.
 • Trebuie să știe că există reguli clare despre cum ar trebui țările să se comporte una cu cealaltă. 
 • Trebuie să le comunicăm ce se întâmplă dacă o țară încalcă regulile de mai sus.
 • Este important de precizat cine a pornit războiul. Însă, este importantă să le spunem și faptul că cetățenii de rând ai țării respective nu sunt vinovați de asta. 
 • Să le spunem că este important să vorbim despre temeri și despre imaginile pe care le vedem.
 • Le transmite că dacă sunt îngrijorați, pot vorbi cu părinții despre asta sau cu o altă persoană în care au încredere.
 • Profită de moment și amintește-i că viața nu e doar despre bine versus rău.

Alte sfaturi pentru gestionarea acestei situații:

 • Limitează accesul mass-media și știri pentru copiii mici, sub 6 ani.
 • Fii atent la felul în care în familia ta se discută despre război și violență.
 • Copiii foarte mici nu își pot verbaliza mereu anxietățile. Însă, le pot exprima prin plâns sau refuzul de a ieși afară. 
 • Ajutați împreună dacă puteți. Voluntariatul este o modalitate excelentă de a le oferi celor mici sentimentul de control. 
 • Discută cu copiii mai mari, care au acces la social media despre fake news.

Sentimentele copiilor sunt reale, iar suferința pe care o simt (dacă o simt) este perfect normală. Asigură-te că validezi sentimentele copiilor tăi și că empatizezi cu ei prin afirmații precum „Poate fi înfricoșător să auzi despre războaie, iar mulți adulți în acest moment se simt și ei speriați. Dar vom trece peste asta împreună.”  

În concluzie, chiar și pe fundal de război, unul dintre cele mai minunate lucruri despre copii este că le place să facă lucruri pozitive pentru alții și să facă diferența. La fel de îngrozitoare ca situația globală de acum, a vedea oameni reunindu-se pentru a da o mână de ajutor este inegalabilă și îi învață atât pe adulți, cât și pe copii că există speranță. 

_____
Sursă poză de copertă: Shukla, Freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.