În zona de parenting se vorbește tot mai des despre depresia post partum și este absolut normal să fie așa. Practic aproximativ 1 din 9 mame ce tocmai au născut sunt afectate de depresia post-partum, dar cum stă situația în cazul taților?

Este reală, iar studiile arată că aproximativ 10% din bărbați la nivel global au arătat semne de depresie din primul trimestru de sarcină, până la aproximativ 6 luni ale copilului. În timp ce între primele 3 luni și 6 luni de la nașterea copilului 26% dintre tați arată semne de depresie.    Cifrele sunt îngrijorătoare pentru că sunt duble vs  rata de depresie obișnuită în rândul bărbaților și de aceea aceasta situație ar trebui să fie dezbătută și mult mai proeminentă în rândul societății, inclusiv în rândul medicilor și al specialiștilor în sănătate mentală.

În cazul mamelor depresia post partum este legată eminamente de fluctuația hormonilor și faptul surprinzător este că și a taților tot de fluctuația hormonilor depinde. Din cauze necunoscute hormonii se modifică și la tați în timpul sarcinii și după nașterea copilului: testosteronul scade, estrogenul, prolactina și cortizolul cresc. Câțiva bărbați dezvoltă simptome chiar de amețeli, greață și fluctuație în greutate. Biologii evoluționari au o explicație și anume spun că această fluctuație este modul naturii de a se asigura că tatăl rămâne în zonă, că se va apropia de bebeluș.

Alți factor de risc includ:

 • Bebeluș născut prematur
 • Pierderea persoanelor dragi în perioade de dinainte de nașterea copilului
 • Probleme financiare
 • Instabilitate relațională

Totuși cel mai bun predictor al depresiei post partum paterne este dacă soția suferă și ea de acest tip de depresie. Aproape jumătate din bărbații ale căror partenere suferă de depresie, la rândul lor vor avea depresie.

Când un tătic are baby blues, sau pur și simplu este preocupat de noua situație familială în care se află, atunci când doarme puțin mai mult, sau iese cu un prieten în oraș aceste lucruri îl vor face să se simtă mai bine, în timp ce când vorbim despre un nou tată în depresie lucrurile acestea nu îi vor aduce nici o plăcere.

Simptome comune ale depresiei paternale post partum:

 • Tristețe, Iritabilitate, Agitație, Furie
 • Sentimente de ratare, că nu este suficient de bun
 • Pierderea interesului în sex sau alte activități care îi aduceau bucurie
 • Escapism de tip – abuz de alcool sau droguri, pariuri, relații extra maritale.
 • Probleme de respirație
 • Palpitații la inimă

Care pot fi efectele asupra copilului, ale unui tată ce suferă de acest tip de depresie?

Deși nu există research extensiv în această zonă s-a observat că copilul poate dezvolta, mai ales în cazul depresiei netrate pentru o perioadă lungă de timp:

 • Întârziere în vorbire
 • Anxietate
 • Un comportament ne-echilibrat
 • O rată mai mare a problemelor sociale și emoționale, mai târziu în dezvoltarea lui

Ce poți face dacă bănuiești că suferi de acest tip de depresie?

Terapia este foarte indicată și împărtășirea sentimentelor, stărilor cu persoanele apropiate poate ajuta, precum și un grup de suport, chiar și online există resurse în acest sens.

Nu trece cu vederea o posibilă depresie ce poate lăsa cicatrici grele și uneori invizibile asupra ta și a familiei tale. Get help.

Pentru mai multe subiecte de parenting ne puteți găsi pe pagina noastra de facebook: https://www.facebook.com/ModernDadsChallenges

Sursă articol: shorturl.at/psL05

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here