Niciun articol, manual, carte sau „expert în parenting” nu te poate pregăti în totalitate pentru ceea ce înseamnă adolescența. Acest roller coaster plin de griji și emoții prin care trec tinerii și din care fiecare părinte, nu doar adolescent, iese vătămat.

Din fericire, însă, există un aspect al adolescenței cu care-l poți ajuta pe tânărul adolescent și care-l poate urmări pe tot parcursul vieții: educația financiară. Sau, cu alte cuvinte, învățarea adolescenților cum să-și gestioneze banii în mod inteligent și responsabil. Aceste cunoștințe ajută la crearea unei fundații pentru ca tinerii să-și dezvolte obiceiuri financiare puternice devreme și să evite multe greșeli care duc la o luptă pentru bani pe tot parcursul vieții.

Mai mult decât atât, multe studii arată că există o legătură puternică între alfabetizarea financiară și bunăstarea financiară. Însă, cum faci asta dacă nici tu nu ai pregătirea necesară? Îți spunem noi:

Tătici! Fiți deștepți cu banii!

Pe 7 noiembrie, de la ora 15:00, la Kanal D are loc emisiunea-concurs „Deștepți cu banii” – realizată de BCR Școala de Bani. Timp de 6 ediții primești sfaturi financiare de la profesorul Nicoleta Deliu-Pașol. Nicoleta este inițiatoarea celui mai amplu program de educație financiară din România, Școala de Bani.

Emisiunea „Deștepți cu banii”, are formatul unui quiz-show, în cadrul căruia se confruntă 2 echipe formate din 2 membri. Emisiunea se difuzează săptămânal, timp de 6 ediții, în fiecare duminică. Câștigătorii fiecărei ediții primesc 5000 de lei și se califică în seminifinală, unde au posibilitatea de a câștia 10.000 lei. Cele doua echipe care ajung în finală vor concura pentru marele premiu, de 25.000 lei.

Participă la emisiunea de educație financiară cu adolescentul

Emisiunea se adresează publicului larg, iar întrebările, deși foarte serioase și strict din domeniul financiar, vor fi formulate în termeni cât mai relaxați, tocmai pentru a fi ușor de reținut și de aplicat în viața cotidiană a fiecărui telespectator. Astfel, adolescentul tău are șansa de a-și însuși termeni și noțiuni de educație financiară.

Apelezi la cunoștințele experților 

La fel cum majoritatea tăticilor nu-și învață copiii să conducă, ci lasă responsabilitatea pe seama unui expert, la fel și cu banii. Este mai bine să lași educația financiară pe seama experților. Iată 3 motive pentru care ar trebui să faci asta:

  • În primul rând, dacă nu ai pregătire în acest domeniu, este dificil să-i înveți cum să-și gestioneze banii.
  • Părinții suferă de „prejudecăți de proximitate”. Adică, copiii tăi sunt prea familiarizați cu tine și tind să-ți subevalueze cunoștințele și sfaturile. Pe de altă parte, sunt fascinați de aceleași cunoștințe care vin de la altcineva. Este frustrant, dar foarte adevărat.
  • Expertul acoperă toate aspectele educației financiare, fără a rata părți care sunt greu de predat.

Așa cum spuneam mai sus, emisiunea va fi prezentată de Grațiela Duban și Vladimir Drăghia. Alături de ei va fi și Profa de bani, Nicoleta Deliu-Pașol, care de 5 ani coordonează cel mai amplu proiect de educație financiară din România, Școala de Bani. 

Programele de educație financiară conduse de Nicoleta Deliu-Pașol au ajuns la 500.000 de români până acum, în interacțiune directă. Înainte de pandemie, cursurile se țineau cu grupe de câte maximum 15-20 de persoane, în întâlniri față în față, cu o durată de minimum 2 ore pentru adulți, și în orele de dirigenție pentru elevi. În ultimul an și jumătate, cursurile s-a mutat în online, iar numărul de participanți a crescut semnificativ. 

Toate aceste interacțiuni au stat la baza creării întrebărilor pentru emisiunea-concurs „Deștepți cu banii”, ceea ce face emisiunea, pe lângă foarte distractivă, și foarte utilă pentru telespectatori. 

Mai multe detalii despre educația financiară pentru copii poți citi aici și aici.

În concluzie

Tăticule, dacă ești conștient de faptul că tinerii au nevoie de ajutor pentru a-și gestiona mai bine banii, pentru a-și planifica mai bine bugetul familiei și pentru a înțelege mai bine ce instrumente financiare pot folosi și ce soluții există pentru a face alegeri inteligente, îți recomandăm să te uiți la emisiunea „Deștepți cu banii” alături de copilul tău. Pe lângă distracție, acesta va ajunge și să facă alegeri financiare inteligente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here