Ești pregătit să fii tată? Checklist în 5 puncte

„Sunt pregătit să fiu tată?” Este întrebarea pe care fiecare bărbat și-o adresează înainte de a îmbrățișa paternitatea. Este o întrebare profundă, care ridică multe emoții și necesită o analiză atentă. Indiferent dacă există deja un copil pe drum sau nu, este crucial să reflectezi asupra acestei responsabilități majore înainte de a te angaja să aduci un nou suflet în lume.

Deci, ești pregătit să fii tată? Hai să trecem împreună prin cele 5 puncte ale listei de verificare

1. Ești, oare, responsabil?

Rolul de tată este una dintre cele mai importante responsabilități pe care le poți avea. Ești responsabil de creșterea și educația copilului tău, pregătindu-l pentru viață și oferindu-i instrumentele necesare pentru a reuși. Oferind sprijin emoțional, învățându-l valori și abilități, arătându-i iubirea și susținerea ta, îl ghidezi pe copilul tău către succes și îi oferi fundamentul necesar pentru a deveni un adult responsabil. 

Așadar, nu subestima rolul tău ca tată. Ești o influență puternică în viața copilului tău și ai capacitatea de a face o diferență reală. 

Dar ești pregătit pentru această repsonsabilitate?

Este adevărat că nimeni nu este complet pregătit pentru o responsabilitate atât de mare ca cea de a fi tată. Dara poți să lucrezi în mod activ pentru a-ți dezvolta abilitățile și pentru a deveni mai responsabil înainte de nașterea copilului tău.

Iată câteva modalități prin care poți să lucrezi pentru a deveni mai responsabil:

  1. Fii disciplinat într-un domeniu

Fii consecvent într-un aspect al vieții tale. Stabilește o rutină de trezire la aceeași oră în fiecare zi, angajează-te într-un program constant de exerciții fizice, adoptă o alimentație sănătoasă, dedică timp zilnic cititului și așa mai departe.

2. Nu mai amâna 

Cu un copil, organizarea și promptitudinea devin cruciale. Totul trebuie pregătit și la îndemână. Imaginează-ți că ești singur acasă cu copilul tău și primești un mesaj că trebuie să te întâlnești cu un client. Ai scaunul auto pregătit pentru plecare? Ai geanta cu scutece pregătită? Dar scutecele sunt într-adevăr în geantă? Ai luat și un rând de haine în caz de nevoie? 

3. Educă-te

Informează-te cât mai mult despre parenting, dezvoltarea copilului și sănătatea acestuia.

2. Ești stabil financiar?

Parte din a fi un tată responsabil este capacitatea de a-ți îngriji financiar copilul. Indiferent dacă ești un tată singur, ambii muncți sau unul dintre voi stă acasă, este important ca gospodăria ta să poată oferi un acoperiș deasupra capului și hrană în burtica copilului.

Este evident că stabilitatea financiară are înțelesuri diferite pentru fiecare persoană. Iată câteva aspecte de luat în considerare în ceea ce privește responsabilitatea financiară:

  1. Job/Carieră: Ai un loc de muncă stabil? Călătorești frecvent pentru serviciul tău?
  2. Cheltuieli: Cheltui mai mult decât câștigi? Cumperi orice vrei, oricând vrei pentru că ai un card de credit? Lucrurile ar putea trebui să se schimbe. 
  3. Economisirea: te-ai gândit la economisire ca la ceva ce poți face când vei fi mai în vârstă? Ei bine, un copil dă aceste planuri peste cap. Să fii capabil să plătești pentru o cheltuială neașteptată cu copilul tău este ceva ce ar trebuie să prioritizezi.

3. Viața ta se va schimba 180 de grade. Vrei asta?

Un copil vine la pachet cu schimbări majore în viața ta. Iată doar câteva dintre ele:

  • ieșirile cu prietenii în care stăteați la bar până la ora 02 se vor reduce
  • cele 2 ore petrecute la sală se vor reduce pentru că trebuie să plimbi copilul în parc
  • city break-urile în care străbăteai orașele în lung și-n lat vor trebui reconfigurate
  • vei petrece mult timp jucându-vă cu copilul, citind cărți, construind turnuri de cuburi sau explorând lumea înconjurătoare.
  • somnul tău va fi perturbat de trezirile frecvente ale bebelușului în timpul nopții.

4. Ești altruist?

Egoismul este o trăsătură prezentă în fiecare persoană, chiar și în cea mai altruistă. Cu toate acestea, atunci când devii tată, nu mai poți fi egoist. Nu mai poți centra totul în jurul tău. 

Când apare un copil, trebuie să fii dispus să sacrifici și mai mult din timpul tău. Copilul adoarme și începi să lucrezi. Oh, surpriză! Copilul s-a trezit devreme – revii în rolul de tată. Te așezi să mănânci acea friptură proaspătă de pe grătar – perfectă când este caldă și gustoasă. Oh, surpriză! Bebelușul scuipă peste tot și, în timp ce îl cureți, are vărsături. După 20 de minute, friptura perfectă nu mai este caldă de pe grătar. 

Acest lucru nu înseamnă că nu vei mai avea niciodată timp pentru tine. Fiecare copil este diferit – unii au rutine de somn bine stabilite și vei avea mult timp pentru a-ți desfășura activitățile. Dar, este important să fii conștient că trebuie să fii dispus să sacrifici unele momente personale pentru a fi „prezent” pentru copilul tău.

5. Ce fel de sprijin ai în jurul tău?

A avea sprijin în creșterea unui copil este esențial pentru dezvoltarea acestuia. Nu ne referim doar la părinți, ci și la membrii apropiați ai familiei, prieteni, vecini sau profesori, care interacționează cu copilul tău. Aceștia te pot ajuta în momente dificile și îți pot oferi sprijinul suportul necesar.

Care este planul tău când ești blocat la serviciu și trebuie să preiei copilul de la creșă? Copilul este bolnav și nu poate merge la grădiniță, dar șeful tău are nevoie să vii la birou? Dorești să ieși la o întâlnire și ai nevoie de cineva care să se ocupe de copil? 

Ești pregătit să fii tată?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care ar trebui să ți le pui înainte de a deveni tătic. Dar nu uita, nimeni nu se naște fiind un părinte perfect. Totul este un proces de învățare și creștere, iar dorința ta de a fi un tată implicat și iubitor este deja un semn că ești pe drumul cel bun. 

Dacă răspunsurile tale la aceste întrebări te îndeamnă să fii pregătit și dornic să devii tătic, atunci felicitări! Ești pe cale să începi o călătorie minunată și plină de bucurii alături de copilul tău. Modern Dads este aici pentru a-ți oferi sprijin și resurse pentru a te ghida în această călătorie extraordinară a paternității.

Dacă te simți nepregătit, nu te îngrijora, este absolut normal. Nu poți fi complet „pregătit” să fii tată până când ții copilul în brațe. Poți oare fi vreodată complet „pregătit” pentru ceva ce nu ai experimentat niciodată? Nu! Dar poți începe să practici câteva dintre principiile necesare pentru a deveni un tată extraordinar înainte ca bebelușul să vină pe lume.

În final, să nu uităm că nu există un singur tip de tată perfect. Fiecare tată are propria sa cale și abordare unică în creșterea și educarea copilului său. Important este să-ți oferi iubirea și sprijinul necondiționat și să fii prezent în viața copilului tău. Astfel, vei avea șansa să te bucuri de momente de neuitat și să construiești o legătură puternică cu copilul tău, întărită de dragoste și înțelegere reciprocă.

______
Sursă poză de copertă: user18526052, Freepik

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.