Hai la ASTROFEST 2022! A VII-a ediție a festivalului național al astronomiei și explorării spațiale, AstroFest 2022, vă invită în parc, în aer liber, să petreceți împreună cu familia o zi plină de observații astronomice, experimente științifice, cu spectacole, concerte și conferințe, roboți, meteoriți și multe expoziții inedite.

AstroFest 2022, cel mai mare festival de știință, educație și astronomie se desfășoară în Parcul Crângași, București, de Ziua Astronomiei, 7 mai, între orele 11 și 22. Evenimentul este organizat de revista Știință&Tehnică și Asociația SCIENCE & TECHNOLOGY, cu sprijinul Primăriei Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6.

OBSERVAȚII ASTRONOMICE 7 mai 2022

Observațiile astronomice se desfășoară pe durata întregului eveniment*, cu ajutorul a 25 de telescoape profesionale. Echipa de astronomi oferă în permanență asistență, dar și informații interesante și scurte prelegeri despre corpurile cerești.

 • 11:00 – 18:00 Soarele și petele solare
 • 19:00 –22:00 Luna și craterele selenare (se pot observa craterele, munții și mările de pe suprafața Lunii, precum și zonele de aselenizare a misiunilor Apollo)
 • 20:30 – 22:00 Planete, roiuri globulare, stele duble, roiuri deschise etc.

*Programul de observații astronomice este dependent 100% de condițiile meteorologice

Evenimentul este structurat pe două axe:

 • Scenă – unde au loc prezentări tip TEDx, concursuri și anunțuri
 • Zona expozițională – standuri unde au loc ateliere, demonstrații, concursuri, prezentări. Sunt 33 de standuri interactive și peste 150 de animatori, profesori, cercetători,  jurnaliști și voluntari care vor oferi răspunsuri și vor discuta direct cu publicul, dezbătând principalele teme de actualitate din știință și educație.

PROGRAM  SCENĂ 

11:15 ESCAPE ROOM – Florina Nănescu, Liceul Teoretic “DR. MIOARA MINCU”

11:30 Vin roboții!

11:45 Elevii colegiului „Andrei Șaguna” Brașov care au câștigat concursurile NASA

12:00 UNATC – atelier de animație pentru toate vârstele

12:15  De la experiment la descoperire – Facultatea de Fizică București

12:30 Roboți, instalații și rachete – Politehnica București

12:45 UNATC – filme de animație

13:00 Despre fosile și dinozauri – Facultatea de Geologie şi Geofizică, UB

13:15 Culorile structurale: Perfecțiunea unei iluzii optice – dr. Ana-Maria Krapal, Muzeul Național Istorie Naturală „Grigore Antipa”, București

13:30 UNATC – filme de animație, Showreel Master

13:45 Observații solare – Universitatea din Craiova

14:00 Noi am re-creat praful de stele – Facultatea de Fizică Iași

15:00 Atelierele S&T:

 • roboți, cu dl Diodă și Vlad Doboș
 • rachetomodele, cu Cătălin Chelmuș
 • astronomie, cu Adina Soare
 • desen 3D, cu Ana Creangă
 • animație și holograme, cu Bogdan Mihăilescu
 • neuroplasticitate, memorare si concentrare, cu Aurel Iftene
 • Realitate Augmentată (AR), cu Emil Drăgan

15:15 Instalații de artă

Denis Flueraru compune muzică algoritmică generativă, folosind concentrația de particule de praf din aer, iar Dragoș Dogioiu ne va povesti despre FloraSense, o instalație de artă centrată pe viața nevazută a plantelor. Folosind senzori, participanții vor putea auzi nivelul de bunăstare al plantei și mișcările ei.

15:45 O istorie a astronavigației – de la gnomon și astrolab la sextantul Apollo. Lansarea cărții comandorului Vasile Chirilă, cu introducere de prof. Marian Naiman

16:00  Marea tăcere și implicațiile ei pentru umanitate – dr. Cristian Ionescu, Institutul de Științe Spațiale

Este locul nostru în Univers special sau este galaxia împânzită de forme de viață? Dacă viața este ceva comun, unde sunt celelalte civilizații? Oare au lăsat ceva în urmă, dacă au dispărut? De ce nu „auzim” nimic când ne ridicăm capul spre cerul înstelat? Tăcerea lor asurzitoare ne-a determinat în ultimii 70 de ani să căutăm soluții creative ale acestui paradox. Veți afla cele mai interesante si originale propuneri, inclusiv localizări probabile ale unor civilizații avansate, precum și o analiză a evoluției inteligenței pe Pământ, relevantă pentru ceea ce ne așteptăm să găsim printre stele.

16:15 Energia nucleară, energia viitorului

16:30 45 de ani de la marele cutremur – Dragoș Toma Dănilă, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

16:45 ATLANTYKRON 2022 – Gabriela Repanovici, coodonator atelier in cadrul Academiei de vară Atlantykron & echipa

17:00 Cei mai mari asteroizi ai Sistemului nostru Solar – dr. Mirel Bârlan, Institutul de Astronomie al Academiei

17:15 Eclipsa de la capătul lumii – Cătălin Beldea, Știință&Tehnică

17:30 Lansarea revistei ȘTIINȚĂ&TEHNICĂ nr. 115 – special ASTROFEST 2022

17:45  Atelierul de distracție – Andra Mirescu

18:15 Întâlnire cu cosmonautul Dorin-Dumitru PRUNARIU, prezentat de Alexandru Mironov

19:30 Cronici Metagalactice – Noutăți din spațiu, comentarii și întrebări cu jurnaliștii S&T Alexandru Mironov, Cristian Român și Claudiu Tănăselia

20:30 Concert Adrian Naidin. În deschidere, Ana Creangă

21:30 UNATC – filme de animație

Câteva exponate inedite

 • PRAF DE STELE LA ASTROFEST 2022

Echipa Facultății de Fizică a Universității A.I. Cuza din Iași, coordonată de Ionuț Topală, Associate Professor Dr. Habil, va avea la stand un microscop digital pentru a prezenta probe cu analogul de praf interstelar și doi meteoriți. Pentru că vor cupla microscopul la computer și videoproiector, toti vizitatorii vor putea să vadă imaginile. Deasemenea echipa din Iași va aduce un telescop solar, un telescop obisnuit și un simulator de schimbator de caldură pentru telescopul James Webb.

Praf de stele fabricat în laborator… în România!

 • primul planetariu dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere;
 • un astrolab din sec. XVI;
 • lansare de rachetomodele
 • cărți și jocuri cu aplicații în Realitatea Augmentată
 • instalații de artă
 • film de animație produs chiar la Astrofest și desene 3 D

Evenimentul nu ar fi fost posibil fără sprijinul prietenilor și partenerilor Știință&Tehnică: Academia Română, Institutul Astronomic al Academiei Române, Nuclearelectrica, Institutul Național pentru Fizica Laserului, Plasmei și Radiațiilor, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică a Pământului, Fundația Cosmonaut Dumitru Prunariu, Astroclubul București, Universitatea Politehnică, Academia de Științe Economice, Universitatea București, Universitatea Craiova, Universitatea A.I.Cuza Iași, Universitatea din Craiova, Black Sea Universities Network, Muzeul Antipa, Biblioteca Metropolitană, Asociația StartEvo, Doctor Mit, Măgurele Science Park, Asociația Clubul Informaticii Economice CyberKnowledge, Academia Atlantykron, Asociația pentru Dezvoltare Intelectuală și Personală – ADIP, Asociația Interferențe Buzău, INACO – Inițiativa pentru competitivitate, SuperNova Planetariu,  Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM, Shape Robotics, Carpat Energy Cluj, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov, Liceul Teoretic “DR. MIOARA MINCU”, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, Asociația URANIA, DYOMEDICA.

Pentru actualizări, vizitați www.stiintasitehnica.com și www.facebook.com/StiintasiTehnica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here