Kinetoterapia pediatrică se recomandă pentru recuperarea medicală a copiilor, pentru diverse afecțiuni sau poate fi făcută în scop profilactic.

Specialiștii de la Kineto Bebe ne-au explicat ce înseamnă kinetoterapia pediatrică și care sunt afecțiunile ce necesită evaluarea copilului și urmarea unei terapii de recuperare. Întreg articolul este AICI.

Atunci când medicul curant al copilului recomandă kinetoterapia, întrebarea imediat următoare a părinților va fi întotdeauna  – în cât timp se rezolvă, de câte sedințe are nevoie copilul pentru a se observa progrese?

Ce spun specialiștii Kineto Bebe?

Este foarte important să înțelegem că sedințele de terapie nu încep dintr-o dată, ne-am programat la un kinetoterapeut și după prima sedință apar imediat rezultate. Prima acțiune după programarea la kinetoterapie: sedința de evaluare motorie a copilului. În urma evaluării copilului, documentării pe baza dosarului medical și a istoricul povestit de părinte, terapeutul creionează un tablou complet de dezvoltare neuro-motorie și cognitivă a celui mic.

Cum se realizează tabloul de dezvoltare neuro-motorie și cognitivă?

Pentru ca acest tablou să fie cât mai complet, în avantajul copilului, se cer cât mai multe documente medicale și se dorește o discuție sinceră, reală, detaliată cu membrii familiei.

În urma acestei sedințe de evaluare se vor stabili obiectivele terapiei și programul de terapie. Acum este un prim moment în care specialistul poate răspunde dacă vorbim despre o perioadă mare sau mică de timp (luni sau ani) pentru terapia de recuperare.

După începerea sedințelor de terapie, după un timp în care cel mic se obisnuiește cu activitatea de recuperare și începe să participe activ la sedințele de terapie, după un număr de ședințe de terapie, terapeutul organizează împreună cu părintele o sedință de reevaluare a rezultatelor terapeutice.

În cadrul ședinței de reevaluare părinții sunt informați asupra progreselor copilului legate de modul în care copilul reacționează la terapie și asupra progreselor obținute în funcție de obiectivele stabilite la prima sedință și ce urmează să facă pe viitor pentru atingerea obiectivelor terapeutice.

De obicei, din momentul reevaluării, după ce a primit informații asupra modului în care decurge terapia, părintele nu mai întreabă cât va dura terapia, pentru că deja a înțeles că timpul în recuperare este foarte variabil, depinde de modul în care cel mic participă și răspunde la ședințele de terapie, de istoricul medical, de starea generală din timpul ședințelor și de o multitudine de alți factori.

Așadar, timpul nu este factorul decisiv în recuperarea prin kinetoterapie, există mai mulți factori care influențează momentul recuperării. Ritmul în care cel mic evoluează, atinge momentele de dezvoltare neuro-motorie depind mult și de implicarea familiei, tutorilor, de tipul afecțiunii pentru care se face recuperarea. Partenerii terapeuților sunt părinții și cei din jurul copiilor. Dezvoltarea neuro-motorie se face împreună și cu cei de acasă, prin jocuri și activități de stimulare, obiectivele terapeutice stabilite în cabinet fiind cele care coordoneaza ansamblul activităților copilului în direcția recuperării.

Cu specialiștii de la Kineto Bebe vom continua discuțiile despre diversele terapii de recuperare pentru copii, într-o serie de articole dedicate.

Fii un Modern Dad informat! Abonează-te la newsletter-ul nostru  AICI și fii parte din cea mai cool, informată și implicată comunitate de tați! Ne poți urmări și pe pagina de Facebook sau Instagram, unde te așteptam cu materiale numai bune de comentat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here