Adolescenta
Ce curiozitati au adolescentii si cum pot raspunde parintii

Orientarea sexuală, identitatea de gen și sexul sunt, adesea, subiecte pe care le considerăm ca fiind incomode când trebuie discutate cu copiii. În acest articol vei afla cum să le abordezi și cum să te raportezi la ele.

În primul rând, este bine să știi că între 7-11 ani, copiii sunt destul de stresați de schimbările prin care trec din două motive:

  • Trec prin perioada preadolescentă în care există o schimbare emoțională (pleacă de la copilărie și intră în adolescență) în care sunt confuzi
  • Copiii preadolescenți încă nu acceptă transformările care au loc în corpul lor: băieții se simt rușinați de erecțiile lor sau de ejaculările nocture, fetele simt teamă pentru că urmează să aibă menstruație.

Această perioadă se termină la 12 ani, vârstă la care copiii se bucură de toate schimbările apărute în viața lor. 

Cum îi susținem în această călătorie

Ca părinți, cel mai important lucru pe care-l putem face este să-i ascultăm, să nu spunem nimic. Exemplu de conversație: 

preadolescent: Nu vreau să cresc și să am menstruație.

părinte: Da, este o perioadă grea și înțeleg de ce nu vrei asta.

Unii copii încep să-și exploreze corpul și este normal să le spunem că este sănătos să-și cunoască corpul. De exemplu, dacă un părinte își surprinde copilul masturbându-se, o reacție normală ar fi să meargă pe umor (astfel nimeni nu se simte jenat). „Oups. Am intrat în cameră într-un moment nepotrivit.”

Discuții despre orientarea sexuală

Un subiect tot mai întâlnit este legat de orientarea sexuală. Aceste discuții pot începe chiar de la 4-5 ani. Pe rețelele sociale se vorbește tot mai mult despre comunitatea LGBT iar noi, ca părinții, ar trebui să fim parte din discuție și să vorbim despre acest subiect.

Ca părinții, trebuie să vedem care sunt fricile noastre și să cântărim ce e mai important pentru noi: frica noastră sau relația pe care o avem cu copilul.

 

Dacă un băiețel de 6 ani vrea să se fardeze și să-și facă unghiile, ar fi recomandat să-l lăsăm să încerce. Dacă-i spunem că „un băiat nu se machiază” spunem „nu” unei curiozități de-a lui și este posibil s-o facă pe ascuns.

Cum vin copiii pe lume

Un subiect cel puțin la fel de interesant ca orientarea de gen este legat de cum vin copiii pe lume. Până la 6 ani le putem spune cu subiect și predicat tot ce se întâmplă: mama și tata se iubesc și hotărăsc să facă un copil și uite cum se întâmplă. La 10 ani, un copil știe deja că nu toată lumea începe viața sexuală la 18 ani, iar la 12 ani, mulți și-au început deja viața sexuală și știu cum vin copiii pe lume. 

Recomandări de cărți pentru copii pe acest subiect:

  • Unde-a dispărut Pișpirel, de Nicholas Allen – pentru copiii de peste 3 ani
  • Domnul și Doamna Hormon, de Babette Cole
  • Mami nu mi-a spus, de Babette Cole

O carte utilă pentru părinți este Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling

Când copilul trece printr-un episod de dragoste, ca părinte este important să nu dăm sfaturi dacă nu sunt cerute. Trebuie să ascultăm, fără să comentăm. În schimb, dacă este părăsit și suferă, ajută să vorbim despre experiențele noastre anterioare similare cu cele ale copiilor. 

Conversația incomodă despre bolile cu transmitere sexuală 

De pe la 10 ani ar fi bine să știe:

  • Că trebuie să folosească prezervativ pentru a evita bolile cu transmitere sexuală și sarcinile neprevăzute
  • Care sunt cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală

Tulburările de identitate de gen – sunt confuzii și, în majoritatea cazurilor, copiii doar explorează. Ele se pot identifica astfel:

  • După stilul vestimentar: fetele se îmbracă băiețește, băieții se machiază 
  • Din cercul de prieteni
  • Din lucrurile pe care le ascultă pe rețelele sociale

În concluzie, pentru a face față cu bine întrebărilor legate de orientarea sexuală și identitatea de gen, ar trebui să apelăm la ședințe de terapie. Așa vom descoperi și vom înțelege mai bine fricile legate de identitate sexuală, sex și abuz sexual.

Societatea românească nu este pregătită pentru introducerea educației sexuale în școli și pentru a vorbi despre identitatea de gen pentru că avem fricile noastre care izvorăsc din religie. Trebuie să ne uităm și spre generația nouă, care e diferită față de cea veche. 

Ideile din articol au fost sugerate de Otilia Mantelers – psiholog și instructor de parenting în cadrul evenimentului Modern Dad’s Challenges. Evenimentul poate fi vizionat în întregime pe Facebook. 

_____
Sursă poză copertă: PNW Production, Pexels

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.