Tot ce trebuie să știi programul „DIN GRIJĂ PENTRU COPII”

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra creșterii și dezvoltării copiilor este complex și are efecte nocive asupra stării lor de bine, cu posibile repercusiuni pe termen scurt, mediu și lung, potrivit studiilor internaționale și analizelor exploratorii realizate la nivel național. 

Printre efectele negative sunt incluse anxietatea, depresia, izolarea, riscurile asociate utilizării excesive a internetului și creșterea gradului de violență în familie. 

Astfel, „DIN GRIJĂ PENTRU COPII” este un program național dezvoltat pentru a răspunde la aceste probleme importante. România este una dintre primele țări care a dezvoltat un program național dedicat stării de bine a copiilor și a familiilor, în contextul pandemiei de COVID-19. 

Programul este structurat pe două arii de intervenție: Suport Psihoemoțional și Siguranța Copiilor. Ambele componente includ măsuri guvernamentale, dar și un pachet de măsuri create și implementate de partenerii sociali, cum ar fi organizații neguvernamentale, actori privați și autorități locale.

Suport Psihoemoțional

Această componentă vizează prevenirea și gestionarea stresului și anxietății în rândul copiilor și adolescenților, dar și a părinților și a cadrelor didactice. Printre măsurile incluse se numără accesul la servicii de consiliere și suport psihologic prin intermediul telefonului, internetului sau a platformelor online specializate, precum și organizarea de tabere, ateliere și activități care să încurajeze socializarea și integrarea socială.

Siguranța Copiilor

A doua componentă a programului se concentrează pe prevenirea și combaterea violenței în familie, a abuzului și a exploatării copiilor. Aici se includ măsuri precum informarea și educarea părinților și a copiilor privind drepturile și responsabilitățile lor, dezvoltarea de programe de asistență socială pentru familii defavorizate și creșterea accesului la servicii specializate pentru victimele violenței.

Cum te poți implica în program

 1. Poți informa și educa copiii și adolescenții din familie sau din comunitatea ta despre drepturile și responsabilitățile lor, despre prevenirea și combaterea violenței în familie sau a abuzului și a exploatării copiilor.
 2. Poți colabora cu organizațiile neguvernamentale din comunitatea ta care se implică în implementarea programului și care oferă servicii de consiliere și suport psihologic, precum și asistență socială pentru familiile defavorizate. Împreună cu aceste organizații poți organiza activități și evenimente pentru copii și adolescenți, care să încurajeze socializarea și integrarea socială.

Ce măsuri prevede programul „DIN GRIJĂ PENTRU COPII” 

Programul național prevede următoarele măsuri care se află în diferite stadii deimplementare:

 • 70.000 de ore de consiliere psihologică și psihoterapie pentru copiii identificați cu tulburări psiho-emoționale generate de Pandemia de COVID-19,
 • introducerea de către Ministerul Educației în curriculum școlar a tematicilor de educație psiho-emoțională, managementul emoțiilor, siguranța online;
 • Asigurarea de sesiuni de formare pentru cel puțin 7000 de specialiști în domeniul managementului emoțiilor și al relaționării, metode de identificare și intervenție în situațiile disruptive psiho-emoțional.
 • Introducerea unui modul de formare a competențelor în domeniul psiho-emoțional pentru profesori la nivel de masterat didactic.
 • Desemnarea de inspectori școlari dedicați pentru managementul incluziunii și al suportului psiho-pedagogic,
 • Realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor în fiecare județ,
 • Dezvoltarea un sistem informatic integrat de analiză și sortare intuitivă a imaginilor și clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanțial componenta de combatere a pornografiei infantile și a exploatării și abuzului minorilor
  online.
 •  Implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruți.
 • Crearea unui număr unic la nivel național pentru urgențe legate de copii.
 • Dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicată atât copiilor, cât și specialiștilor și părinților. Aceasta va conține materiale de specialitate, realizate de
  profesioniștii în domeniu, ghiduri și proceduri.
 • Durata Programului este de 2 ani și va beneficia de un buget de aproape 6
  milioane de euro.

Procedura de decontare

Hotărârea de Guvern care prevede metodologia de decontare a serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică și modalitățile de înscriere în acest program guvernamental a fost publicată în Monitorul Oficial pe 25 noiembrie 2022 și poate fi consultată aici.

Pași pentru înscrierea în program:

1: Nevoia de sprijin psihologic a copilului poate fi sesizată de:

 • Părinte
 • Cadrele didactice din învățământul preuniversitar
 • Asistenții sociali
 • Asistenții medicali comunitari
 • Mediatorii școlari
 • Experții locali pentru persoanele aparținând minorităților rome

2. Recomandarea oficială pentru terapie poate fi făcută de:

 • Medicii de familie
 • Medicii de medicină școlară
 • Medicii de psihiatrie pediatrică
 • Consilierii școlari emit, în baza unei consultații, o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în Program

3. Cum este selectat psihologul

După emiterea recomandării, părintele sau reprezentantul legal al copilului alege un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii în cadrul Programului.

4. Serviciile de terapie

Psihologul evaluează situația copilului pe baza recomandării. Apoi, întocmește un raport și,
dacă se constată necesitatea intervenției, copilul intră în Program.

Este important să iei atitudine și să te implici în programul „DIN GRIJĂ PENTRU COPII” , fie prin contactarea organizațiilor neguvernamentale sau a autorităților locale, solicitarea de servicii sau participarea la activitățile și evenimentele organizate în cadrul programului. Doar împreună putem sprijini copiii și familiile noastre în aceste momente dificile și să construim un viitor mai bun pentru toți.

______
Sursă poză de copertă: Freepik

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.