Recoltarea placentei la naștere. Despre medicina viitorului 

Un lucru important pe care-l pot face mamele la naștere este să recolteze celule stem. Stocarea placentei la naștere pentru potențialul său terapeutic este următorul pas în medicina viitorului. Prin recoltarea și criogenarea placentei alături de sângele și țesutul ombilical, vei avea păstrate pe viață celule care pot trata zeci de boli grave. Ele pot fi utilizate atât pentru bebeluș, cât și pentru frați/surori.

Adevăratul potențial terapeutic al diferitelor tipuri de celule din placentă, sânge și țesut ombilical este în continuare în curs de dezvoltare, datorită sutelor de studii clinice aflate în derulare la nivel mondial, prin care sunt testate noi aplicații și opțiuni de tratament.

Importanța recoltării 

În România, părinții au opțiunea de a recolta toate țesuturile perinatale importante la naștere: placenta, sângele din cordon și țestul de cordon ombilical sunt surse abundente de diferite tipuri de celule stem cu potențial terapeutic în tratarea unor boli și afecțiuni grave.

Se recomandă să se recolteze toate aceste 3 elemente deoarece volumul de sânge recoltat la naștere este influențat de particularitățile nașterii – putem avea un volum de sânge mai mare sau mai mic.

Prin recoltarea sângelui din cordon și din placentă, a țesutului de cordon ombilical și a țesutului placentar în întregime, ne asigurăm că bebelușul va avea stocate zeci de unități ca sursă de diferite tipuri de celule stem, ceea ce permite utilizări multiple.

Mai mult, celulele din placentă sunt neafectate de stilul de viață sau tratamente medicale, motiv pentru care sunt mai potente în comparație cu cele din sângele periferic (care pot fi recoltate și pe parcursul vieții).

Tipuri de celule

Există mai multe tipuri de celule:

 • în sânge se găsesc celulele stem hematopoietice
 • țesutul de cordon este bogat în celule stem mezenchimale
 • placenta conține cel puțin 4 tipuri de celule cu potențial imens pe partea de regenerare – medicina regenerative utilizează aceste celule pentru regenerarea diferitelor tipuri de țesuturi afectate de boli

CÂND VINE VORBA DE RECOLTARE, NU EXISTĂ NICIO DIFERENȚĂ ÎNTRE NAȘTEREA PE CALE NATURALĂ SAU PRIN CEZARIANĂ.

Procedura de recoltare

 • Viitoarea mămică ia kit-ul de recoltare, îl va oferi medicului din sala de naștere, iar medicul va face recoltarea;
 • Este o procedură medicală care nu implică niciun risc nici pentru mamă, nici pentru copil;
 • Se face după naștere;
 • După recoltare, pungile și țesutul se pun înapoi în kit-ul de recoltare;
 • Reprezentații centrului de stocare vin și colectează celulele recoltate;

Pe teritoriul României, Cord Blood Center au două bănci de stocare, respectiv două laboratoare de procesare, în Otopeni și la Cluj-Napoca. Este important ca procesarea probelor să se facă cât mai repede după naștere.

Viitoarelor mămici se recomandă să preia kit-ul de recoltare în trimestrul trei, în luna VII. Plata kit-ul se face la 1.5 luni de la naștere.

Alegerea băncii de recoltare

Când alegi clinica sau laboratorul pentru recoltarea celulelor, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:

 • Numărul probelor eliberate de banca respectivă;
 • Oferta financiară prezentată;
 • Stocarea să se facă pe teritoriul României;

NU EXISTĂ NICIUN PERICOL ÎN RECOLTAREA CELULELOR STEM.

Clienții Cord Blood Center beneficiază de un suport financiar. Mai exact, dacă copilul va avea nevoie de un transplant cu propriile celule, pentru tratarea anumitor afecțiuni cu indicație standard de utilizare a celulelor stem hematopoietice, în străinătate, centrul suportă costurile de transplant în limita a 185.000 euro.

Procedura folosirii celulelor recoltate

 • Părinții trimit o notificare către Cord Blood Center;
 • Personalul medical din partea băncii oferă clientului consultanță în ceea ce privește documentele necesare eliberării (indicația medicului, detalii despre centru în care urmează să fie administrate unitatea etc);
 • Centru medical cere de la Cord Blood Center un raport referitor la unitatea de sânge ombilical ce urmează să fie utilizată;
 • După ce toți pașii precedenți au fost parcurși, proba recoltată va trimisă de la Cord Blood Center spre centrul medical, într-un recipient special, în baza unui protocol de eliberare;

Bolile pe care le pot trata

Diferitele tipuri de celule stem recoltate la naștere pot trata zeci de boli, precum:

 • Anumite cancere de sânge;
 • Anumite tipuri de leucemii;
 • Paralizia cerebrală la copii;
 • Autismul;
 • Accidentul cerebral vascular;

În România, există trei centre acreditate (Fundeni, Timișoara și Târgu Mureș) pentru transplant.

Aceste idei au fost împărtășite de Grațiela Popescu, Reprezentant medical Cord Blood Center, invitat în cadrul evenimentului Modern Family Challenges. Pentru mai multe sfaturi despre recoltarea celulelor stem și despre beneficiile acesteia, te invităm să asculți evenimentul în întregime pe Facebook Modern Family România.

Tu ai început să te documentezi despre beneficiile recoltării placentei la naștere?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.