Despre rolul tatălui și implicarea lui în responsabilitățile familiei a vorbit Urania Cremene, expert în parenting și autoarea programului All About Parenting în cadrul evenimentului Modern Family Challenges. Multe femei suferă de “eu le fac pe toate” și simt că nu mai pot pentru că întreaga responsabilitate a gospodărie cade pe umerii lor. 

Un exemplu concret este liniștea cu care o mamă adună jucăriile când copilul când este mic. Pe măsură ce anii trec iar copiii cresc, mamele simt ca nu s-a schimbat nimic și tot ele trebuie să adune după copii.

Din păcate, dorința părinților de a face lucruile pentru copii, le răpește șansa de a învăța competențe importante: de a pune masa, de a-și face propria omletă etc. Prin îndeplinirea acestor task-uri, copilul simte că este în stare, are încredere în el și mai vrea să le repete. Cu cât noi, părinții, le răpim această șansă, cu atât ei vor deveni mai dependenți de noi. Semnele de dependență sună cam așa: nu, nu știu, nu pot să…, mi-e frică, fă tu etc. 

Independența copiilor începe devreme. Primul semn apare în jur de 6 luni, când copilul se întinde către lingurița cu care îl hrănim și vrea să se hrănească singur. Citește mai multe despre autonomia copilului.

Sfat! Consiliul (ședința) de familie: se poate face în weekend când facem o listă cu toate responsabilitățile casei: șters praf, dus gunoi, spălat vase etc. Apoi, împărțim sarcinile. Astfel, reușim să dăm șansa partenerului de viață să se implice mai mult în responsabilitățile casei și dăm șansa copilului să se simtă parte din familie.

Rolul tatălui și nevoia de competență a copilului

Din păcate, această nevoie este sabotată de mame, pentru că ele resimt teama. În general, mamele protejează prea mult, ceea ce duce la fragilizarea copilului.

Energia masculină din familie are rolul de a tăia acest „cordon ombilical” dintre mamă și copil și de a-i da curaj celui mic. Tocmai acesta este rolul tatălui: de a satisface competența și autonomia copilului.

Balanța dintre autoritar și permisiv

În foarte multe cupluri, partenerii sunt în extreme: unul autoritar și unul permisiv. Când părinții se poziționează astfel, copiii știu foarte bine cât merge cu bunica, cu tata sau cu mama. Cel mai bun lucru pe care părintele îl poate face este să se poziționeze către mijloc. Adică, să fie fermi și calzi, să vorbească fără țipete sau recompensări. 

Te-am făcut curios? A doua zi din cadrul evenimentului Modern Family Challenges ediția 4 poate fi urmărită integral pe pagina de Facebook. Pe lângă rolul tatălui, invitații au vorbit și despre importanța lecturii și somnul copilului. Acest panel a fost sprijinit de Lidl România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.