Ioana Stănescu, consultant în somnul copiilor explică programul de somn în funcție de vârsta copilului:

  • La bebeluși, este important să ne asigurăm că sunt odihniți. Dacă sunt prea stimulați și sunt prea obosiți, nu vor dormi. 
  • Pe la 2 luni rezistă 90 de minute între somnuri
  • La 6 luni se stabilizează programul cu 3 somnuri pe zi (ora 12, 15 și 20). 
  • La 9 luni bebelușii au 2 somnuri pe zi

Copilul poate să doarmă singur în camera lui începând de la 6 luni. Când toddler-ul este pregătit să doarmă singur în cameră, este important să vorbim cu el despre asta, să nu se simtă îndepărtați de familie ci mai degrabă să simtă independența.

Importanța rutinei de somn

Ca să-i ajutăm să adoarmă ușor și devreme, ar trebui să planificăm și să includem rutina în programul zilnic al copiilor.

  • Rutina îi scoate din priză și îi relaxează
  • Este un timp de conectare petrecut cu părinții
  • Le va intra în reflex după aprox. 21 de zile

Cum pregătești rutina?

Treptat reduci stimularea și îi plictisești puțin cu masa de seară, cu duș, cu cititul de cărți etc. Ar trebui să dureze 30 de minute. Stimularea poate să provină din diferite activități: joaca cu alți copii sau uitatul la TV. Apropo citește mai multe despre consumul responsabil de tehnologie la copii.

Dacă celui mic îi este frică să doarmă singur, este important să vedem dacă teama lui este reală. În cazul în care este reală, să-i validăm frica: „Ce te ajută să-ți fie mai ușor?”, ” Vrei să te țin în brațe 10 minute și apoi să te culci?”.

Din dorința de a liniști copilul, e posibil să facem prea mult și ajungem să supra stimulăm bebelușul. La bebeluși, pentru liniștire funcționează un șșșș din gura noastră, continuu, pentru că acesta redă sunetul pe care ei l-au auzit când erau în burtică. La fel, sistemul de purtare piele pe piele îi ajută foarte mult să se liniștească.

Întregul eveniment dedicat copiilor poate și urmărit pe Facebook. Te invităm să citești câteva highlights din prima zi a evenimentului, despre autonomie, siguranță și parenting conștient.

Te-am făcut curios să afli mai multe? A doua zi din cadrul evenimentului Modern Family Challenges ediția 4 poate fi urmărită integral pe pagina de Facebook. Pe lângă somn, invitații au vorbit și despre rolul tatălui și siguranța copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.