Intimitatea în perioada adolescenței este un subiect greu de abordat atât pentru părinți, cât și pentru adolescenți. 

În general, tinerii din România care provin din zonele urbane sunt destul de informați. Nu putem spune același lucru despre cei care provin din zonele rurale. Din păcate, există și familii care consideră ca fiind tabu unele subiecte de discuție, motiv pentru care adolescenții caută să găsească aceste informații în diferite locuri: pe internet, în media etc. Riscul pentru această ipoteză este ca adolescentul să nu se informeze corect.

Sursele de informare ale tinerilor

Principala sursă de informare a tinerilor o reprezintă internetul, social media. Ei culeg informațiile fără niciun fel de filtru. Iar dacă părinții nu realizează că este mai bine să fie ei cei care le oferă aceste informații de care tinerii au nevoie, e posibil ca pe viitor să existe probleme suplimentare.

Educația sexuală pentru tineri

Când vorbești cu adolescentul tău despre pubertate, educație sexuală și alte transformări ce au loc în corpul său, iată câteva lucruri de care să ții cont:

  • Fii sincer cu el!
  • Discută dinainte să apară primele schimbări de preadolescență;
  • Spune-i lucrurile care sunt normale. De exemplu, la fete va apărea menstruația, ceea ce este perfect normal. Sau că va apărea păr pe corpul băieților.

Conform studiilor, cu cât vorbești mai mult cu adolescentul despre aceste lucruri, există mai puține riscuri ca pe termen lung ei să aibă probleme legate de fertilitate, infecții cu transmitere sexuală și altele.

Această conversație ar fi bine să aibă loc în jurul vârstei de 10 – 12 ani. Nu trebuie prezentate lucrurile într-un mod dramatic, ci trebuie mai degrabă să pui accent pe faptul că schimbările fiziologice sunt normale.

La început, este important să discuți schimbările în funcție de sexul copilului tău deoarece este multă informație de digerat. Apoi, este important să discuți în paralel despre schimbările ce apar la fete vs. băieți. 

Citește aceste 3 mituri despre educația sexuală.

Despre relațiile sexuale

E foarte important ca adolescentul că înțeleagă că el va lua decizia legată de relațiile sexuale. În același timp, este important să-i explici riscurile la care se supune, neîngrădindu-i libertatea de decizie. Există multe aspecte care trebuie punctate în discuția cu adolescentul despre relațiile sexuale:

  • sarcina nedorită
  • metodele de contracepție
  • bolile cu transmitere sexuală

Pe de altă parte, este bine să se discute cu copiii inclusiv latura relațiilor dintre cuplurile care apar în adolescență. Acestea sunt cupluri efemere, iar adolescenții pot fi traumatizați într-un fel sau altul de partener. Dacă tu arăți deschidere, el va avea încredere și dorință să vină spre tine și să discute despre toate problemele prin care trece. 

Prevenția bolilor cu transmitere sexuală

La momentul momentul începerii vieții sexuale, este recomandat ca adolescentul să fie conștient de riscurile la care se expune. Discuția despre aceste riscuri trebuie să se desfășoare pe aceleași principii, într-un mediu cât mai relaxat.

  • să existe o conversație despre riscurile pe termen scurt
  • o discuție despre riscurile pe termen lung
  • discuție cu un specialist

Ca idee, trebuie să gândești pe termen lung. În România, există un procent extrem de mare de cancer de col, care poate fi prevenit prin vaccinarea HPV. Infecția HPV este una cu transmitere sexuală, iar singura metodă de prevenție pentru transmiterea acesteia este vaccinul. 

Ghid de conversații pentru părinți

  • să aibă loc într-un mediu sigur
  • să fie făcută cu sinceritate și normalitate, fără dramatism
  • discuții despre bolile cu transmitere sexuală și cancerul de col uterin
  • metode de contracepție: anticoncepționale, prezervativ etc.
  • infecțiile cu transmitere sexuală care pot afecta fertilitatea: hepatită B, infecția HIV, Infecția cu Chlamydia etc.
  • sarcinile nedorite

În concluzie, prin educație sexuală și informarea mai acerbă putem preveni măcar o parte din numărul de sarcini nedorite. Este important să fii sincer cu copilul tău și să nu-ți fie rușine să discuți cu acesta. Totodată, este important să-i răspunzi copilului tău ori de câte ori îți pune întrebări. Mai mult decât atât, nu te sfii să-ți duci tânărul adolescent la medic (ginecolog, psiholog sau medic de familie).

Aceste informații au fost împărtășite de Dr. Laura Mustață, medic specialist obstetrică-ginecologie Nativia. Te invităm să afli mai multe despre intimitatea în perioada adolecenței în cadrul evenimentului Modern Family Challenges care poate fi urmărit integral pe pagina de Facebook.

Partenerii evenimentului sunt Lidl Romania &  Clinica Nativia. 
_______
Sursă poză de copertă: solidcolours, Canva.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.