Trăim într-o perioadă în care posibilitățile de activități extrașcolare pentru copii par nelimitate. Pentru că toți părinții își doresc performanță de la copiii lor, au tendința de a-i înscrie la cât mai multe cursuri, sporturi, limbi străine, uitând să ia în considerare faptul că prea multe activități pot duce la suprasolicitarea copilului.
Este cunoscut faptul că programa școlară este supraîncărcată și pe alocuri haotică, fiind deja o un factor de stres pentru copii. Deși anumite activități extracurriculare sunt minunate pentru dezvoltarea copiilor, părinții pot cădea în capcana de a-i implica în prea multe astfel de activități, uneori îndepărtându-i de interesele și înclinațiile lor naturale. Astfel participarea la un număr mare de activităţi extraşcolare poate fi stresantă şi chiar copleşitoare pentru copii.
Semnalele suprasolicitării cognitive la copii:
- Iritabilitate, nervozitate și, uneori, agresivitate
- Hiperactivitate (agitație motorie)
- Opoziționism
- Labilitate emoțională, schimbări bruște de dispoziție afectivă
- Apatie și oboseală (inclusiv dimineața, la trezire)
- Fatigabilitate (copilul obosește usor)
- Plictiseală și lipsa de motivație pentru diverse activități
- Dificultăți de concentrare
- Dureri de cap, de burtă etc.
- Crize de afect nejustificate
- Schimbări ale obiceiurilor alimentare și de somn.
Metode de combatere a suprasolicitării copilului
- Reglarea programului – copilul trebuie să aibă un program potrivit vârstei sale care nu trebuie să fie comparabil cu cel al unui adult și care să-i permită perioade de odihnă. În același timp trebuie să existe un echilibru între activitățile structurate, mediate de un adult, și învățarea liberă, prin explorare și joacă.
- Activități care ii stimulează – nu toți copiii reacționează la fel la diverși stimuli. Unii obosesc mai repede decât alții. Important este să aibă parte de activități care le fac cu adevărat plăcere și îi relaxează, astfel nu se vor plictisi, ci se vor simți stimulați și motivați
- Suplimentele alimentare – Copiii au nevoie de un aport de minerale și oligoelemente pentru a se putea concentra la școală și pentru a obține rezultate excelente. Un astfel de supliment este Esprico.
Beneficiile Esprico
Esprico este un supliment alimentar ce are Omega 3 și Omega 6, Magneziu și Zinc, optim dozate pentru a crește capacitatea de memorare și concentrare a copiilor. Omega-3 p susține dezvoltarea vederii si a funcției cognitive, stabilizarea dispoziţiei, a atenţiei, îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de învăţare. Studiile au arătat că şcolarii care au primit un aport suplimentar constant de Omega-3 au trecut cu brio testele de inteligenţă şi şi-au îmbunătăţit capacitatea de concentrare şi performanţele şcolare, comparativ cu cei care au avut un deficit în dieta lor.
Magneziul și Zincul sunt două minerale foarte importante avand un rol semnificativ în procesele enzimatice ale organismului, în relaxarea stărilor tensionate și în metabolizarea acizilor grași. Esprico ajută la îmbunătățirea atenției și concentrării copiilor și au un gust plăcut de fructe, pentru a fi consumate cu plăcere. Suplimentul poate fi administrat pe perioade lungi de timp, zilnic, câte 2 capsule dimineața și 2 seara adulților și copiilor începând cu vârsta de 5 ani, câte 1 capsulă dimineața și 1 capsulă seara. Capsulele pot fi înghițite cu lichid sau mestecate.
Dacă doriți sa achizitionați Esprico, îl puteți găsi accesând acest link.
Nu uitați, un program încărcat al copilului nu înseamnă neapărat rezultate mai bune. Copiii trebuie să se bucure în egală măsură și de copilărie și activități relaxante.