Pe lângă alimentație și joacă, somnul este unul din pilonii esențiali ai creierului nostru. Cu alte cuvinte, fără somn și fără procesele ce au loc în creier în timpul somnului, nu ar fi posibilă creșterea și dezvoltarea copilului. 

În general, somnul este un subiect controversat. De ce este somnul important pentru copii? Care sunt avantajele co-sleeping? Ce faci dacă cel mic visează urât? Câte ore este necesar să doarmă un bebeluș?

În primul rând, este important să te gândești de câte ore de somn are nevoie un copil:

 • bebelușii între 0-3 luni au nevoie de 12-15 ore pe zi
 • spre 6 luni, când începe dezvoltarea motrică a copilului, acesta poate avea și până la 1.5 ore de activitate fără somn
 • la 8 luni, un copil are nevoie de 13-14 ore de somn pe zi
 • în jurul vârstei de 2 ani, copiii rămân între 11-14 ore de somn pe zi
 • după 2 ani, la preșcolari, necesarul de somn este influențat și de activitățile pe care le fac. Dacă sunt foarte activi în prima parte a zilei, vor avea un somn de prânz, somn între 1.5-2 ore. 

Co-sleeping: avantaje și dezavantaje

Din punctul de dezvoltare al copilului, somnul părintelui alături de copil este benefic, atâta timp cât co-sleepingul este practicat în siguranță. 

Ce înseamnă siguranță? 

 • Un copil de 2 luni care doarme cu părintele, are alte nevoi față de un nevoile unui copil de 3 ani care se poate mișca singur.
 • Patul trebuie să prevină orice accident s-ar putea întâmpla peste noapte. 
 • Dormitorul trebuie să fie ventilat
 • Prin co-sleeping, modalitatea de atașament dezvoltată va fi una mai sănătoasă. Faptul că părintele poate să fie acolo, indiferent de nevoia copilului, modelează tiparul de somn al copilului.

În primii ani de viață, există pericolul de sudden infant death care pare să fie conectată cu poziții din care sugarul nu mai poate să iasă în timpul somnului. Sindromul morții subite a sugarului este moartea subită și inexplicabilă a unui copil mai mic de 1 an, iar majoritatea deceselor din această cauză sunt asociate cu somnul.

Apropo de somnul copiilor, în comunitatea Modern Dads avem și un curs – Dad To Be Academy, unde înveți cum să-l poziționezi pe copil în pătuț și cum elimini riscurile care pot apărea în timpul somnului. Folosește codul #FORDADS la cumpărarea cursului și beneficiezi de o ofertă specială (249 lei în loc de 349 lei).

Pași spre susținerea unui somn neîntrerupt

În primul rând, când vorbim despre somn întrerupt, trebuie să vedem dacă acesta este întrerupt datorită unor cauze medicale cum sunt problemele dermatologice sau alergiile alimentare. 

Noaptea, în primele 4-6 ore de somn, somnul ar trebui să fie neîntrerupt. Înspre dimineață apare somnul REM (somnul cu vise) în care copilul este posibil să se trezească mai rapid decât în somnul din prima parte a nopții. 

În copilăria mică, principala cauză a tulburărilor de somn poate să fie legată de ideea de spectru autist. Dacă observi simptome legate de somn, este important să faci o evaluare a tiparului de dezvoltare a copilului, pentru a te asigura că totul este în regulă.

Pavorul nocturn

Pavor Nocturn (teroarea nocturnă) – este o etapă prin care copiii pot trece începând cu vârsta de 6 luni și sunt momente în care copiii se trezesc brusc, cu țipete de spaimă. Copilul pare treaz, dar nu este de fapt. 

Pavorul începe, în general, în prima parte a nopții. Copilul se poate trezi cu plâns sau țipăt, cu ochii deschiși sau închiși, dar nu pare să răspundă la consolare. În această etapă (care durează aprox. 15 minute), este important să rămâi calm, fără să faci vreo intervenție:

 • cu voce blând îi transmiți că ești acolo printr-un șșșșș
 • aștepți să se consume
 • devine o problemă dacă se întâmplă frecvent (aprox. de 2 ori pe noapte în 30 de zile)

Importanța rutinei de somn

Copiii adoră predictibilitatea. Iar rutina de somn este importantă pentru ei deoarece își dau seama ce urmează să se întâmple. 

Câțiva dintre pașii rutinei de somn:

 • băița de seară
 • schimbatul în pijamale
 • spălatul pe dinți
 • informarea că urmează etapa de somn
 • să-și ia rămas bun de la jucării până mâine dimineață
 • îi citim o poveste sau povestim despre cum ne-a fost ziua

În general, un copil ar trebui să adoarmă în 30 de minute. Mai multe detalii despre importanța rutinei în somnul copiilor, citește aici

În concluzie, rutina este importantă pentru dezvoltarea unui somn sănătos. Un simptom devine o adevărată problemă atunci când se repetă de suficiente ori sau se complică și cu alte elemente de pe aprcursul zilei. Iar noi, ca părinți, putem contribui la calitatea somnului lor prin somnul nostru.

Aceste idei au fost împărtășite de Bogdan Fitiu – Medic Specialist Psihiatrie Pediatrică, în cadrul evenimentului Modern Dad’s Challenges. Mai multe sfaturi despre somnul copiilor, coșmaruri, dar și despre cum faci să-ți recâștigi patul după co-sleeping, poți găsi în evenimentul pe Facebook.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here