Vaccinarea copilului sau imunizarea din copilărie poate părea copleșitoare când ești proaspăt părinte. Însă, vaccinurile nu numai că îți protejează copilul de boli care i-ar putea fi fatale, cum ar fi poliomielita, dar îl și mențin în siguranță prin eliminarea sau reducerea semnificativă a bolilor periculoase care se răspândesc de la copil la copil. 

De-a lungul timpului, vaccinurile au generat o oarecare controversă cu privire la siguranță. Cu toate acestea, nu s-a găsit nicio dovadă care să susțină faptul că vaccinarea copilului ar fi ceva rău.

Deși copiii pot avea o reacție adversă la vaccinuri, este important de știut că beneficiile vaccinărilor depășesc cu mult posibilele efecte secundare. 

Vaccinarea copilului

La naștere, copilul primește următoarele vaccinuri: 

  • împotriva Tuberculozei. Astfel, îl protejezi de formele severe ale meningitei.
  • împotriva Hepatitei B. Astfel, elimini șansele ca cel mic să dezvolte forme agravante ale Hepatitei B. 

La 2, 4 și 11 luni, copiii se vaccinează cu un vaccin hexavalent. Acesta conține șase diferite tulpini care vor îl proteja. 

La vârsta de 1 an copiii fac vaccinul antirujeolic. Între 2017 și 2019 ne-am confruntat cu o epidemie de rujeolă care a secerat 74 de vieți de copii la nivel european din care 64 erau din România. Vaccinul antirujeolic se reia la vârsta de 5 ani și protejează împotriva a 3 boli: rujeolă, rubeolă și oreion. 

În proporție de 70%-80% din bolile copilăriei sunt boli virale. 

Anul 2020 a fost un an bulversant pentru toți. Am venit în contact cu o boală nouă, am citit multe desprea ea, dar am și pierdut oameni care ne-au fost dragi. Anul 2021 a adus lumina de care avea nevoie: a apărut vaccinul care ne ajută să traversăm pandemia. Și astfel, să ne reluaăm într-o oarecare măsură libertatea.

De ce să vaccinăm copilul?

În primele două luni de viață ale copilului, acesta nu este protejat deoarece nu are anticorpi transmiși de la mamă dacă ea nu a fost vaccinată corect. 

A proteja un copil mic este o terorie a cocunului. Ca adulți, fie că ești tătic sau bunic, ai obligația morală de a-i proteja pe cei vulnerabili, fie că vorbim despre siguranța în timpul călătoriilor sau despre vaacinare.

Dacă te informezi și citești surse acreditate, poți lua decizii în cunoștință de cauză. De exemplu, poți parcurge scurta istorie a vaccinurilor, să reiei istoria epidemiilor și să ții cont că factorii de mediu ne influențează imunitatea. 

Acum poți afla mai multe despre istoria vaccinurilor, importanța spălatului pe mâini dar și despre programul național de imunizare din modulul dedicat din cursul DAD TO BE Academy – De ce este importantă vaccinarea copilului?, susținut de Valeria Herdea, medic primar medicină de familie. 

Structură curs DAD TO BE Academy

Cursul video DAD TO BE ACADEMY cuprinde 7 module susținute de specialiști, pe cele mai importante subiecte de parenting, toate dedicate și adaptate nevoilor tale!

Cumpără cursul acum și beneficiezi de preț preferențial: 249 lei în loc de 349 lei folosind codul #FORDADS.

Ai așteptat nouă luni ca puiul de om să vină pe lume, iar cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru dezvoltarea lui este să începi să te informezi. Incepe cu DAD TO BE Academy!

______
Sursă poză de copertă: Freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.